Sztucznym językiem odszukasz prawdziwą whisky

Mały czujnik, wykonany na wzór ludzkiego języka, potrafi odszukać prawdziwą, szlachetną whisky wśród wielu butelek fałszywej. Konsumenci nie będą już musieli płacić za kiepskiej jakości podróbkę.

Aktualizacja: 28.08.2019 16:25 Publikacja: 28.08.2019 16:20

Sztucznym językiem odszukasz prawdziwą whisky

Foto: Shutterstock

Smak to jeden z podstawowych zmysłów służących do chemicznej analizy pokarmów. Receptory smaku znajdują się w kubkach smakowych umieszczonych na języku. Te receptory są oszukiwane przez fałszowaną whisky, którą kupujemy myśląc o produkcie najwyższej jakości.

Identyfikacja podrabianych produktów nie jest łatwa i wymaga eksperta, który zna się na konkretnym rodzaju alkoholu. Naukowcy z Uniwersytetu w Glasgow, pod kierownictwem doktora Alasdaira Clarka, stworzyli więc sztuczny język, który może sprawdzić, czy napój jest oryginalnym, 18-letnim single malt-em, a może nędzną namiastką. Technologia ta może być również wykorzystywana do identyfikacji trucizn, a także do monitorowania jakości wody w rzekach.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Materiał Promocyjny
Kod Innowacji - ruszył konkurs dla firm stawiających na nowe technologie w komunikacji z konsumentami
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Materiał Promocyjny
Polska na czele rewolucji technologii kwantowych
Nowe technologie
Niewykrywalny bombowiec strategiczny Sił Powietrznych USA odbył pierwszy lot
Nowe technologie
Co mówią kury? Naukowcy opracowali tłumacza, użyli sztucznej inteligencji
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Nowe technologie
Prof. Zybertowicz: AI może potraktować ludzkość jak budowniczy autostrad traktują mrowiska