Aktualizacja: 28.08.2019 16:25 Publikacja: 28.08.2019 16:20
Foto: Shutterstock
Smak to jeden z podstawowych zmysłów służących do chemicznej analizy pokarmów. Receptory smaku znajdują się w kubkach smakowych umieszczonych na języku. Te receptory są oszukiwane przez fałszowaną whisky, którą kupujemy myśląc o produkcie najwyższej jakości.
Identyfikacja podrabianych produktów nie jest łatwa i wymaga eksperta, który zna się na konkretnym rodzaju alkoholu. Naukowcy z Uniwersytetu w Glasgow, pod kierownictwem doktora Alasdaira Clarka, stworzyli więc sztuczny język, który może sprawdzić, czy napój jest oryginalnym, 18-letnim single malt-em, a może nędzną namiastką. Technologia ta może być również wykorzystywana do identyfikacji trucizn, a także do monitorowania jakości wody w rzekach.
W najnowszym odcinku podcastu „Rzecz w tym” Bogusław Chrabota rozmawia z prof. Pawłem Poszytkiem, ekspertem zajm...
DeepSeek, Alibaba i inni. Jak chińska rewolucja w AI wpłynie na przyszłość technologii, biznesu i globalnej rywa...
Rozpoczęła się 6. edycja konkursu Kod Innowacji, skierowanego do firm i start-upów. W tym roku nagrodzone zostan...
B-21 "Raider" Sił Powietrznych USA odbył w piątek swój pierwszy lot, przybliżając moment wprowadzenia do floty...
Naukowcy z japońskiego uniwersytetu wykorzystali sztuczną inteligencję do stworzenia systemu, który - jak twierd...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas