Reklama
Rozwiń
Reklama

Przepis na bystre dziecko? Orzechy w pierwszym trymestrze ciąży

Nasze pionierskie badanie wykazało, że jedzenie orzechów na wczesnym etapie ciąży podnosi inteligencję dzieci – podkreśla prof. Jordi Júlvez Calvo z barcelońskiego Institute for Global Health w rozmowie z serwisem rp.pl.

Aktualizacja: 08.05.2019 14:34 Publikacja: 08.05.2019 14:17

Przepis na bystre dziecko? Orzechy w pierwszym trymestrze ciąży

Foto: shutterstock

Badanie prowadzone przez osiem lat na próbie 2,2 tys. kobiet i ich dzieci wykazało, że potomstwo matek, które w pierwszych dwunastu tygodniach ciąży jadły orzechy kilka razy w tygodniu, lepiej radziło sobie w testach na inteligencję.

Ich funkcje poznawcze, koncentracja i pamięć okazały się lepsze niż u tych, których matki w pierwszym trymestrze ciąży spożywały mało orzechów lub nie sięgały po nie wcale.

Czytaj także: Geny sprawności umysłowej nareszcie znalezione

- Jest to pierwsze badanie wykazujące związek między spożyciem orzechów w czasie ciąży a utrzymującymi się lepszymi wynikami w zakresie rozwoju neuropsychologicznego potomstwa – zwraca uwagę Florence Gignac, współautorka badania z barcelońskiego Institute for Global Health, podczas rozmowy z serwisem rp.pl.

Według zespołu badawczego korzystne składniki odżywcze, takie jak kwas foliowy, i niezbędne kwasy tłuszczowe (omega-3 i omega-6), gromadzą się w tkance nerwowej rozwijającego się płodu na kluczowym, wczesnym etapie rozwoju.

Reklama
Reklama

Z kolei prof. Jordi Júlvez Calvo z Institute for Global Health w rozmowie z serwisem rp.pl zaznacza, że już od jakiegoś czasu wiadomo, że orzechy pomagają m.in. w przypadku chorób układu krążenia (m.in. zmniejszają ryzyko nadciśnienia, cukrzycy, i – jak się zakłada – chronią przed obniżeniem sprawności umysłowej w podeszłym wieku).

Jednak badanie, którego wyniki przedstawiono na łamach „European Journal of Epidemiology”, miało na celu zbadanie po raz pierwszy związku między spożywaniem przez matki orzechów w okresie ciąży a sprawnością umysłową dzieci.

Wzięto w nim pod uwagę orzechy włoskie, migdały, orzeszki ziemne, orzeszki piniowe i orzechy laskowe.

- Teraz potrzebne są dalsze badania, by potwierdzić nasze odkrycie, a później przyjdzie czas na zmianę wytycznych żywieniowych dla kobiet w ciąży – kwituje prof. Jordi Júlvez Calvo.

Materiał Partnera
Chcieliby dwójkę. Dlaczego więc Polacy coraz rzadziej decydują się na dzieci?
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Materiał Partnera
Krewny z Ameryki. Jak filmy opowiadają niezwyczajną historię polskich emigrantów
Materiał Partnera
Czy można wykryć, że pracę napisała AI? Nauczyciele akademiccy vs. ChatGPT
Materiał Partnera
Zegar biologiczny. Co naprawdę decyduje o naszej produktywności?
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Nauka
Jak urozmaicić spacery i biegi? Eksperci mają niecodzienny pomysł. „Zaczynać powoli”
Reklama
Reklama