"Hormon miłości", czyli dlaczego czekolada uzależnia

Od dziecka mamy miłe wspomnienia związane z tym przysmakiem. Jako dorośli pogryzamy ją na poprawę nastroju. Niektórzy traktują ją jak afrodyzjak.

Aktualizacja: 12.04.2019 07:50 Publikacja: 12.04.2019 00:01

Czekoladowe. ciasto. Fot. Eduardo Mueses

Czekoladowe. ciasto. Fot. Eduardo Mueses

Foto: Flickr

12 kwietnia przypada Dzień Czekolady. W związku z tym przypominamy tekst z 2011 roku.

Polska kuchnia właściwie nie proponuje potraw wytrawnych, które wymagałyby dodatku ziaren kakaowca. Jeśli istnieją takie, to ja ich nie znam. Na świecie jadają m.in. indyki w czekoladzie i piją czekoladowy gorzki napój na wodzie. Właśnie od tego napoju wzięła się nazwa czekoladowego proszku - xocolatl, znaczy tyle co gorzka woda.

Pozostało jeszcze 87% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta
Kultura
Krakowska wystawa daje niepowtarzalną szansę poznania sztuki rumuńskiej
Kultura
Nie żyje Ewa Dałkowska. Aktorka miała 78 lat
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem