Reklama
Rozwiń

"Hormon miłości", czyli dlaczego czekolada uzależnia

Od dziecka mamy miłe wspomnienia związane z tym przysmakiem. Jako dorośli pogryzamy ją na poprawę nastroju. Niektórzy traktują ją jak afrodyzjak.

Aktualizacja: 12.04.2019 07:50 Publikacja: 12.04.2019 00:01

Czekoladowe. ciasto. Fot. Eduardo Mueses

Czekoladowe. ciasto. Fot. Eduardo Mueses

Foto: Flickr

12 kwietnia przypada Dzień Czekolady. W związku z tym przypominamy tekst z 2011 roku.

Polska kuchnia właściwie nie proponuje potraw wytrawnych, które wymagałyby dodatku ziaren kakaowca. Jeśli istnieją takie, to ja ich nie znam. Na świecie jadają m.in. indyki w czekoladzie i piją czekoladowy gorzki napój na wodzie. Właśnie od tego napoju wzięła się nazwa czekoladowego proszku - xocolatl, znaczy tyle co gorzka woda.

Pozostało jeszcze 87% artykułu

Już od 19 zł/msc przez pierwszy rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

19 zł za miesiąc przez pierwszy rok, od 13 miesiąca każdy kolejny w cenie 39 zł za miesiąc.

Kultura
Pod chmurką i na sali. Co będzie można zobaczyć w wakacje w kinach?
Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta
Kultura
Krakowska wystawa daje niepowtarzalną szansę poznania sztuki rumuńskiej
Kultura
Nie żyje Ewa Dałkowska. Aktorka miała 78 lat
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem