Rada Zarządzania Zasobami Morza (MSC) i Fundacja Baltic Sea 2020 połączyły siły, aby aktywnie wdrażać program certyfikacji MSC w Polsce. Przez kolejne trzy lata polski przedstawiciel MSC będzie działać na rzecz zrównoważonego rozwoju sektora rybołówstwa w naszym regionie oraz zapewnienia polskim konsumentom większego dostępu do produktów rybnych posiadających certyfikat ekologiczny.
Polskie rybołówstwo, poławiające rocznie około 100 000 ton ryb, jest kluczowe dla rejonu Morza Bałtyckiego. Polska jest również krajem, w którym znajduje się wiele przetwórni rybnych dostarczających produkty dla odbiorców z całego świata.
- Program MSC pomaga usprawnić sposoby prowadzenia działalności rybackiej na całym świecie tak, aby ograniczyć ich wpływ na ekosystemy morskie. Dzięki finansowemu wsparciu Fundacji BalticSea2020, możliwe jest zwiększenie zaangażowania MSC w Polsce. Razem z naszymi partnerami będziemy wspierać proces transformacji europejskiego sektora rybołówstwa, aby działał zgodnie z zasadami zrównoważonych praktyk - tłumaczy Camiel Derichs, dyrektor MSC na Europę.
- Wiele europejskich sieci handlowych oraz producentów znanych marek wymaga od dostawców produktów rybnych z certyfikatem MSC. Podyktowane jest to chęcią spełnienia oczekiwań konsumentów, którzy coraz częściej wybierają produkty certyfikowane. Ponadto podmioty te zdają sobie sprawę, jak ich decyzje w zakresie zaopatrywania w produkty rybne wpłyną na stan mórz i oceanów – dodaje Anna Dębicka, kierownik projektu MSC w Polsce. Celem MSC jest wspieranie polskiego sektora rybołówstwa w konkurencji na światowym rynku, który poszukuje sprawdzonych, certyfikowanych produktów. - Będziemy także współpracować z instytucjami naukowymi, rządowymi oraz organizacjami pozarządowymi, aby zagwarantować ich wsparcie dla producentów, przetwórców i sprzedawców z branży rybnej, którzy zdecydują się na przystąpienie do programu certyfikacji. Równocześnie chcemy zwiększyć świadomość polskiego społeczeństwa, a przez to doprowadzić do wzrostu zapotrzebowania na certyfikowane produkty w naszym kraju. Taką zależność odnotowaliśmy w innych krajach europejskich i liczymy na to, że tak samo będzie w Polsce – deklaruje Dębicka.
Pierwsze kroki na rzecz wdrażania zrównoważonych praktyk zostały już w Polsce zrobione. Już teraz ponad 50 polskich przetwórców i dystrybutorów objętych jest certyfikacją w łańcuchu dostaw (Chain of Custody). Dzięki temu gwarantują oni, że oferowane przez nich produkty z certyfikatem MSC są w pełni identyfikowalne – od surowca łowionego przez rybaków po końcowy produkt.