Reklama

Drugi chory w Polsce. Stan ciężki

Drugi przypadek zakażenia bakterią e coli potwierdzono w Polsce. Chorym jest 7 letni chłopiec. Kolejne osoby są obserwowane

Aktualizacja: 08.06.2011 11:35 Publikacja: 08.06.2011 10:37

Drugi chory w Polsce. Stan ciężki

Foto: Fotorzepa, Łukasz Solski

Wcześniej mówiono o jednym przypadku - była to 29 letnia Polka, przebywająca na oddziale nefrologicznym w Szczecinie.Dziecko jest w stanie ciężkim, ale stabilnym. Chodzi o siedmioletniego chłopca z Giżycka, który jest hospitalizowany w jednym z warszawskich szpitali. Stwierdzono u niego zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS). Najprawdopodobniej powodem choroby dziecka było wtórne zakażenie od ojca, który wrócił chory z Niemiec.

Wcześniej mówiono o jednym przypadku - była to 29 letnia Polka, przebywająca na oddziale nefrologicznym w Szczecinie. Według GIS należy spodziewać się kolejnych przypadków podejrzeń zakażenia tą bakterią. Chodzi o osoby, które przyjeżdżają z Niemiec z objawami zatrucia pokarmowego.

Takich osób może być obecnie nawet kilkadziesiąt. Pobrane od nich próbki trafiają do badań mikrobiologicznych. GIS podkreśla, że taka procedura nie jest czymś nadzwyczajnym. Służby sanitarne przypominają także, iż przy wysokich temperaturach nasilają się zatrucia pokarmowe.

Jak poinformował zastępca Głównego Inspektora Sanitarnego Jan Orgelbrand podejrzenie zakażenia bakterią stwierdzono m.in. u sześciu osób, które wróciły z turnieju piłkarskiego w Niemczech. Jedna z nich jest hospitalizowana.

Zakażenie może przenosić się przez skażoną wodę, świeże warzywa, surowe mleko, sery z niepasteryzowanego mleka, bliski kontakt z osobą zakażoną (np. w domu), w wyniku zaniedbań higienicznych, a także poprzez kontakt z zakażonymi zwierzętami.

Reklama
Reklama

Osoby przyjeżdżające z Niemiec, u których w ciągu 14 dni od ostatniego dnia pobytu w tym kraju wystąpiła biegunka, powinny niezwłocznie zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu lub na izbę przyjęć oddziału zakaźnego.

GIS przypomina o konieczności zachowania zasad higieny podczas przygotowywania żywności, w szczególności mycia świeżych owoców i warzyw oraz zachowania higieny osobistej. Do zabicia prawie wszystkich niebezpiecznych mikroorganizmów (także Escherichia coli) prowadzi również właściwa obróbka termiczna żywności.

Wcześniej mówiono o jednym przypadku - była to 29 letnia Polka, przebywająca na oddziale nefrologicznym w Szczecinie.Dziecko jest w stanie ciężkim, ale stabilnym. Chodzi o siedmioletniego chłopca z Giżycka, który jest hospitalizowany w jednym z warszawskich szpitali. Stwierdzono u niego zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS). Najprawdopodobniej powodem choroby dziecka było wtórne zakażenie od ojca, który wrócił chory z Niemiec.

Wcześniej mówiono o jednym przypadku - była to 29 letnia Polka, przebywająca na oddziale nefrologicznym w Szczecinie. Według GIS należy spodziewać się kolejnych przypadków podejrzeń zakażenia tą bakterią. Chodzi o osoby, które przyjeżdżają z Niemiec z objawami zatrucia pokarmowego.

Reklama
Policja
Nietykalna sierżant „Doris”. Drugie życie tajnej policjantki
Kraj
Cheerleading – nowe studia na AWF. Jak zostać instruktorem sportu w Warszawie?
Kraj
Nowe odcinki S7 pod Warszawą niemal gotowe. Znamy termin zakończenia prac
Kraj
Czym zajmują się naukowcy? Uniwersytet Warszawski wdraża Politykę Otwartej Nauki
Kraj
Jak pracować z niewidomymi i słabo widzącymi dziećmi? Szkoła Prototypowania w CNK
Materiał Promocyjny
Nie tylko okna. VELUX Polska inwestuje w ludzi, wspólnotę i przyszłość
Reklama
Reklama