Reklama

Drugi chory w Polsce. Stan ciężki

Drugi przypadek zakażenia bakterią e coli potwierdzono w Polsce. Chorym jest 7 letni chłopiec. Kolejne osoby są obserwowane

Aktualizacja: 08.06.2011 11:35 Publikacja: 08.06.2011 10:37

Drugi chory w Polsce. Stan ciężki

Foto: Fotorzepa, Łukasz Solski

Wcześniej mówiono o jednym przypadku - była to 29 letnia Polka, przebywająca na oddziale nefrologicznym w Szczecinie.Dziecko jest w stanie ciężkim, ale stabilnym. Chodzi o siedmioletniego chłopca z Giżycka, który jest hospitalizowany w jednym z warszawskich szpitali. Stwierdzono u niego zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS). Najprawdopodobniej powodem choroby dziecka było wtórne zakażenie od ojca, który wrócił chory z Niemiec.

Wcześniej mówiono o jednym przypadku - była to 29 letnia Polka, przebywająca na oddziale nefrologicznym w Szczecinie. Według GIS należy spodziewać się kolejnych przypadków podejrzeń zakażenia tą bakterią. Chodzi o osoby, które przyjeżdżają z Niemiec z objawami zatrucia pokarmowego.

Takich osób może być obecnie nawet kilkadziesiąt. Pobrane od nich próbki trafiają do badań mikrobiologicznych. GIS podkreśla, że taka procedura nie jest czymś nadzwyczajnym. Służby sanitarne przypominają także, iż przy wysokich temperaturach nasilają się zatrucia pokarmowe.

Jak poinformował zastępca Głównego Inspektora Sanitarnego Jan Orgelbrand podejrzenie zakażenia bakterią stwierdzono m.in. u sześciu osób, które wróciły z turnieju piłkarskiego w Niemczech. Jedna z nich jest hospitalizowana.

Zakażenie może przenosić się przez skażoną wodę, świeże warzywa, surowe mleko, sery z niepasteryzowanego mleka, bliski kontakt z osobą zakażoną (np. w domu), w wyniku zaniedbań higienicznych, a także poprzez kontakt z zakażonymi zwierzętami.

Reklama
Reklama

Osoby przyjeżdżające z Niemiec, u których w ciągu 14 dni od ostatniego dnia pobytu w tym kraju wystąpiła biegunka, powinny niezwłocznie zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu lub na izbę przyjęć oddziału zakaźnego.

GIS przypomina o konieczności zachowania zasad higieny podczas przygotowywania żywności, w szczególności mycia świeżych owoców i warzyw oraz zachowania higieny osobistej. Do zabicia prawie wszystkich niebezpiecznych mikroorganizmów (także Escherichia coli) prowadzi również właściwa obróbka termiczna żywności.

Policja
Nietykalna sierżant „Doris”. Drugie życie tajnej policjantki
Warszawa
Kolejne dziesiątki milionów w remont Sali Kongresowej. Termin otwarcia się oddala
Kraj
Czeski RegioJet wycofuje się z przyznanych połączeń. Warszawa najbardziej dotknięta decyzją
Kraj
Warszawiacy zapłacą więcej za wywóz śmieci. „To zwykły powrót do starych stawek”
Materiał Promocyjny
Jak producent okien dachowych wpisał się w polską gospodarkę
Kraj
Zielone światło dla polskiej elektrowni jądrowej i trzęsienie ziemi w PGE
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama