Frytki z upraw na Marsie

Naukowcy sprawdzą, czy gleba i klimat Czerwonej Planety nadają się do sadzenia kartofli.

Aktualizacja: 13.01.2016 22:49 Publikacja: 13.01.2016 17:28

Mark Watney w „Marsjaninie” przeżył dzięki ziemniakom

Mark Watney w „Marsjaninie” przeżył dzięki ziemniakom

Foto: materiały prasowe

Pierwsi ludzie, którzy staną na Marsie, przywiozą żywność ze sobą, ale gdy ludzkość przystąpi już do kolonizowania tej planety, nieuchronnie pojawi się problem wytwarzania żywności na większą skalę tam, na miejscu. W amerykańskim filmie „Marsjanin" (w reżyserii Ridleya Scotta z 2015 roku) bohater, aby przetrwać, musi znaleźć sposób na wyżywienie się. Rozwiązuje ten problem, uprawiając kartofle w szklarni własnej roboty.

W tym miejscu fikcja w filmie niewiele wyprzedziła rzeczywistość. Naukowcy z NASA oraz z peruwiańskiego Centro Internacional de la Papa (CIP – Międzynarodowe Centrum Ziemniaka) przeprowadzą serię eksperymentów, których celem jest wykazanie, czy możliwe jest hodowanie ziemniaków na Marsie. Wybrano to bardzo odżywcze warzywo, ponieważ potrafi ono rosnąć w ekstremalnie ciężkich warunkach.

Zespół badaczy, którym kieruje dr Julio Valdivia Silva, wybrał w regionie Arequipa teren pustynny, na którym gleba jest bardzo podobna do próbek pobranych na Marsie przez łazik Curiosity. Glebę marsjańską porównywano z pobraną w okolicach La Pampa i La Joya w regionie Arequipa. W ostatnich latach wiele publikacji naukowych potwierdziło ich podobieństwo, a także fakt, że pustynna strefa Arequipy spośród wszystkich miejsc na Ziemi najbardziej przypomina Marsa pod względem warunków atmosferycznych, temperatury i poziomu napromieniowania.

Eksperymenty rozpoczną się pod koniec stycznia. W skład zespołu wchodzą dwaj naukowcy z NASA, dziewięciu z Centro Internacional de la Papa, a także jeden specjalista z Dubaju w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Botanicy z CIP wybrali do pierwszego etapu doświadczeń dziewięć peruwiańskich odmian kartofli.

W warunkach laboratoryjnych odtworzona zostanie atmosfera Marsa składająca się w 95 proc. z dwutlenku węgla, tlenu jest w niej tylko 0,12 proc. Badacze nie wykluczają, że dwutlenek węgla zwiększy plon nawet trzykrotnie w porównaniu z wydajnością na Ziemi. Jeśli eksperyment wypadnie pomyślnie, kartofle w specjalnej kapsule zostaną wysłane na Marsa, gdzie poczekają na pierwszych ludzi.

– Dla nas dobrym rezultatem będzie przekonanie się, czy rośliny w ogóle rosną w takich warunkach. Ostatecznie przekonamy się o tym pod koniec marca – wyjaśnia dr Julio Valdivia Silva.

Zorganizowanie doświadczalnego poletka możliwie jak najdokładniej naśladującego warunki panujące na Marsie ma na celu uzyskanie wyników, które zwrócą uwagę świata na potencjał ziemniaka, a także skłonią rządy niektórych państw, organizacje i firmy do finansowania dalszych badań.

– Hodowanie żywności dla ludzkich kolonii w kosmosie może już niedługo stać się rzeczywistością – stwierdził Chris McKay z NASA Ames Research Center.

Na tradycyjne pytanie dziennikarzy, kierowane do kosmonautów po półrocznym pobycie na orbicie, o to, czego najbardziej brakowało, do niedawna odpowiadali oni: steku z sałatą. O stek w najbliższych latach będzie trudno, ale sałatę już mają, dzięki programowi „Vegetable Production System". Na zlecenia NASA amerykańska firma Orbitec skonstruowała szklarenkę rozmiarów kuchenki mikrofalowej. W stanie nieważkości nie musi stać, do ściany przymocowana jest taśmą klejącą. Okres wegetacyjny sałaty w tej szklarence, pod oświetleniem LED, wynosi 28 dni.

NASA nie ma monopolu na kosmiczne rolnictwo. Zajęła się nim także Chińska Narodowa Agencja Kosmiczna. Doświadczenie z czterema gatunkami warzyw przeprowadzono w kapsule na Ziemi. Uprawiały je dwie osoby i żywiły się wyłącznie nimi. Rośliny służyły im także jako źródło tlenu.

Pierwsi ludzie, którzy staną na Marsie, przywiozą żywność ze sobą, ale gdy ludzkość przystąpi już do kolonizowania tej planety, nieuchronnie pojawi się problem wytwarzania żywności na większą skalę tam, na miejscu. W amerykańskim filmie „Marsjanin" (w reżyserii Ridleya Scotta z 2015 roku) bohater, aby przetrwać, musi znaleźć sposób na wyżywienie się. Rozwiązuje ten problem, uprawiając kartofle w szklarni własnej roboty.

W tym miejscu fikcja w filmie niewiele wyprzedziła rzeczywistość. Naukowcy z NASA oraz z peruwiańskiego Centro Internacional de la Papa (CIP – Międzynarodowe Centrum Ziemniaka) przeprowadzą serię eksperymentów, których celem jest wykazanie, czy możliwe jest hodowanie ziemniaków na Marsie. Wybrano to bardzo odżywcze warzywo, ponieważ potrafi ono rosnąć w ekstremalnie ciężkich warunkach.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Kosmos
NASA szuka sposobu na sprowadzanie próbek z Marsa. Tanio i szybko
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Kosmos
Odszedł Peter Higgs, odkrywca boskiej cząstki
Kosmos
Badania neutrin pomogą rozwiązać zagadkę powstania wszechświata
Kosmos
Księżyc będzie miał własną strefę czasową? Biały Dom nakazał ustalenie standardu
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Kosmos
Astronomowie odkryli tajemnice galaktyki z początku istnienia wszechświata