Ten produkt z Tedi jest niebezpieczny. Oddaj go
GIS podaje, że zakład produkcyjny po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Salmonella w obu produktach rozpoczął procedurę wycofania tego produktu z rynku i podjął natychmiast wszelkie działania mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego.
Ponadto Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kutnie przeprowadził urzędową kontrolę zakładu oraz wydał decyzję nakazującą wycofanie produktów objętych ostrzeżeniem. Planowane są także urzędowe pobory próbek do badań produktu gotowego, surowca oraz wymazów środowiskowych.
Inspektorat informuje, że organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu.
Nie zaleca się spożywania mięsa objętego komunikatem, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki cieplnej. GIS przypomina, że w przypadku mięsa drobiowego takie przygotowywanie posiłku może zminimalizować ryzyko zakażenia Salmonellą. Jednocześnie podkreśla, że należy pamiętać o ryzyku przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy koniecznie skontaktować się z lekarzem.