Jak rozmieścić dane opisujące żywność

Ustawodawca unijny jasno wskazał jak należy rozmieścić dane opisujące żywność. Po informacji o dacie minimalnej trwałości musi znaleźć się ta, która dotyczy warunków przechowywania wyrobu.

Publikacja: 10.05.2017 06:00

Jak rozmieścić dane opisujące żywność

Foto: 123RF

Spór dotyczył oznaczenia partii herbaty. Kłopoty spółki zaczęły się, gdy wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych nakazał poddanie wyprodukowanej przez nią partii towarów zabiegowi prawidłowego oznakowania. Miało to polegać na podaniu informacji o warunkach przechowywania bezpośrednio po informacji „najlepiej spożyć przed" oraz poprzedzeniu wykazu składników słowem „składniki" lub sformułowaniem zawierającym ten wyraz.

Błędy w oznakowaniu

W firmie przeprowadzono kontrolę. Z ustaleń inspektorów wynikało, że grupy artykułów rolno-spożywczych tj. herbaty i herbatki owocowe zostały błędnie oznakowane.

Producent umieścił w oznakowaniu informację: „najlepiej spożyć przed" wraz z nadrukowaną obok datą minimalnej trwałości oddzielnie od informacji o warunkach przechowywania. A to jest niezgodne z przepisami.

Inspekcja wytknęła firmie naruszenia prawa poprzez poprzedzenie w oznakowaniu wykazu składników słowem „skład", zamiast „składniki" lub sformułowaniem zawierającym ten wyraz.

W postępowaniu spółka złożyła zastrzeżenia do protokołu kontroli.

Organ wydał zalecenia pokontrolne, w których nakazał usunięcie nieprawidłowości.

Spółka nie chciała naprawić błędu. W odwołaniu od decyzji domagała się jej uchylenia i umorzenia postępowania. Uważała, że rozstrzygnięcie jest wadliwe i narusza prawo unijne oraz krajowy porządek prawny.

Główny inspektor nie uwzględnił tych argumentów. Nie zgadzał się z twierdzeniem, że ustawodawca unijny nie określił jednoznacznie rozmieszczenia oznakowania wyrobów, informacji o warunkach przechowywania i informacji o dacie minimalnej trwałości. Wręcz przeciwnie w ocenie organu odwoławczego z przepisów unijnych wynika, że po danych o dacie minimalnej trwałości następuje opis warunków przechowywania. Tym samym ustawodawca jasno wskazał, jak należy rozmieścić w oznakowaniu żywności sporne informacje tj. po informacji o dacie minimalnej trwałości należy wskazać informację o warunkach przechowywania wyrobu.

Spółka informację o warunkach przechowywania herbaty zamieściła po danych o jej składzie. Następnie wskazała informacje dotyczące: danych indentyfikacyjnych producenta, instrukcji użycia, ilości netto. Po nich dopiero wskazała datę minimalnej trwałości.

W konsekwencji – jak zauważył organ odwoławczy – informacja dotycząca warunków przechowywania wyrobu została wskazana przez firmę w oznakowaniu wyrobu przed tą o dacie minimalnej trwałości. Ponadto informacje te zostały rozdzielone innymi.

Organ odwoławczy nie miał wątpliwości, że producent naruszył prawo używając w oznakowaniu słowa „skład" zamiast „składniki" lub sformułowaniem zawierającym ten wyraz.

Urzędnicy podkreślili, że konsument jest słabszym uczestnikiem rynku. Dlatego to na producencie ciąży obowiązek prawidłowego oznakowania artykułu rolno-spożywczego tak, aby konsument mógł uzyskać pełną i przejrzystą wiedzę o produkcie.

Spółka zaskarżyła decyzję. Twierdziła, że urzędnicy błędnie interpretują przepisy, czym podważają jej zaufanie do organów państwa i stosowania przez nie prawa.

W skardze do sądu administracyjnego przekonywała, że użyty przez ustawodawcę unijnego zwrot „po tych danych szczegółowych następuje opis warunków przechowywania" oznacza konieczność umieszczenia informacji „w sąsiedztwie, bezpośredniej bliskości".

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie nie przyznał jej jednak racji. Potwierdził, że prawo żywnościowe ma na celu ochronę interesów konsumentów i powinno stanowić podstawę dokonywania przez nich świadomego wyboru żywności. Ma też na celu zapobieganie m.in. fałszowaniu żywności.

Etykietowanie, reklama i prezentacja żywności lub pasz, z uwzględnieniem ich kształtu, wyglądu lub opakowania, używanych opakowań, sposobu ułożenia i miejsca wystawienia oraz informacji udostępnionych na ich temat w jakikolwiek sposób, nie może wprowadzać konsumentów w błąd.

Wszystko dla ochrony konsumentów

WSA zauważył, że rozporządzenie unijne z 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności stanowi podstawę zapewnienia wysokiego poziomu ochrony konsumentów przy uwzględnieniu różnic ich percepcji i potrzeb informacyjnych.

Określa ono zasady, wymogi i zakresy odpowiedzialności dotyczące informacji o żywności, w szczególności jej etykietowania. Ustanawia środki gwarantujące konsumentom prawo do informacji oraz procedury jej przekazywania.

Jak podkreślił sąd informacje na temat żywności nie mogą wprowadzać w błąd, w szczególności co do właściwości środka spożywczego, a w szczególności co do jego charakteru, tożsamości, właściwości, składu, ilości, trwałości, kraju lub miejsca pochodzenia, metod wytwarzania lub produkcji. Informacje o żywności muszą być rzetelne, jasne, łatwe do zrozumienia.

Po analizie przepisów WSA nie miał wątpliwości, że oznakowanie i prezentacja artykułów spożywczych jest istotnym elementem jakości handlowej. Obowiązkiem producenta jest wprowadzanie do obrotu produktów oznakowanych w sposób zgodny z obowiązującymi przepisami.

Określenia nie były tożsame

Sąd potwierdził, że producent w oznakowaniu partii herbaty, nie zastosował określonej przez rozporządzenie formy wskazywania wykazu składników. Wykaz składników został poprzedzony słowem „skład", zamiast „składniki" lub sformułowaniem zawierającym ten wyraz. Tym samym producent naruszył prawo.

W ocenie WSA wbrew wywodom skarżącej wskazane określenia mimo, że bliskoznaczne nie zostały uznane za tożsame.

Ważna jest kolejność danych

Sąd zgodził się też z urzędnikami co do drugiego naruszenia. W jego ocenie w spornym rozporządzeniu unijnym precyzyjnie wskazano, że po danych o dacie minimalnej trwałości następuje opis warunków przechowywania. Tym samym ustawodawca określił zasady, według jakich należy rozmieścić oznakowanie żywności. Jest to logiczne, z punktu widzenia rzetelnego informowania konsumenta. Bowiem tylko produkt przechowywany w określonych warunkach zachowa swoje walory i tym samym przydatność do spożycia przez określony czas. Zatem informacje te stanowią logiczną całość.

Informacja o warunkach przechowywania wyrobu została wskazana w oznakowaniu wyrobu przed informacją o dacie minimalnej trwałości. Zostały też rozdzielone innymi informacjami tj. danymi identyfikującymi producenta, instrukcją użycia.

Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z 26 stycznia 2017 r., sygn. akt VI SA/Wa 783/16.

masz pytanie, wyślij e-mail do autorki: a.tarka@rp.pl

Spór dotyczył oznaczenia partii herbaty. Kłopoty spółki zaczęły się, gdy wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych nakazał poddanie wyprodukowanej przez nią partii towarów zabiegowi prawidłowego oznakowania. Miało to polegać na podaniu informacji o warunkach przechowywania bezpośrednio po informacji „najlepiej spożyć przed" oraz poprzedzeniu wykazu składników słowem „składniki" lub sformułowaniem zawierającym ten wyraz.

Błędy w oznakowaniu

Pozostało 93% artykułu
Konsumenci
Pozew grupowy oszukanych na pompy ciepła. Sąd wydał zabezpieczenie
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Sądy i trybunały
Dr Tomasz Zalasiński: W Trybunale Konstytucyjnym gorzej już nie będzie
Konsumenci
TSUE wydał ważny wyrok dla frankowiczów. To pokłosie sprawy Getin Banku
Nieruchomości
Właściciele starych budynków mogą mieć problem. Wygasają ważne przepisy
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Prawo rodzinne
Przy rozwodzie z żoną trzeba się też rozstać z częścią krów