Ceny pieczywa rosną jak szalone. Chleb jeszcze będzie drożał

Konsumenci załamują ręce. Ceny pieczywa rosną jak szalone, niemal z tygodnia na tydzień. Eksperci nie mają dobrych informacji: chleb jeszcze będzie drożał.

Aktualizacja: 16.09.2021 07:20 Publikacja: 15.09.2021 21:00

W ocenie ekspertów na obniżki cen chleba na razie nie ma szans.

W ocenie ekspertów na obniżki cen chleba na razie nie ma szans.

Foto: PAP

Żywność na świecie drożeje od wielu miesięcy. Po dwóch miesiącach spadków w sierpniu wyznaczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen żywności wrócił do wzrostu i sięgnął 127,4 pkt. W stosunku do lipca poszedł w górę o 3,1 proc., a w porównaniu z sierpniem 2020 r. aż o 32,9 proc. Znalazł się tym samym na najwyższym poziomie od września 2011 r. i znów jest bardzo blisko pobicia historycznego rekordu.

W sierpniu drożały trzy z pięciu składowych indeksu, czyli zboża, oleje roślinne i cukier. Subindeks cen zbóż sięgnął 129,8 pkt i był o 4,3 pkt (3,4 proc.) wyżej niż w lipcu i o 30,8 pkt (31,1 proc.) powyżej poziomu z sierpnia 2020 r.

3,69

średnia cena kilograma najtańszego chleba

Czytaj więcej

Chleb drożeje i na razie to się nie zmieni

Zboża drożeją także w Polsce. Według Głównego Urzędu Statystycznego w lipcu 2021 r. pszenica była w skupie o 19,7 proc. droższa niż w tym samym miesiącu zeszłego roku. Na targowiskach trzeba było za nią zapłacić o 20,7 proc. więcej niż rok wcześniej. Żyto podrożało w tym czasie odpowiednio o 24,8 i o 13,9 proc.

– Spodziewane zbiory zbóż okazały się mniejsze i o gorszej jakości, niż planowano. Eksport zbóż z Polski przy słabym złotym to kolejny czynnik, który ma istotny wpływ zarówno na ceny, jak i na branżę piekarniczą. W konsekwencji mamy do czynienia z dwucyfrowym wzrostem cen mąki w ciągu roku – mówi Waldemar Topolski, prezes Stowarzyszenia Producentów Pieczywa.

– Zmiany klimatyczne, wysoka inflacja, mocna pozycja euro, a także wzrost kosztów transportu i duży popyt na polskie surowce sprawiają, że ceny krajowych zbóż dynamicznie rosną. Chociaż branża spożywcza spodziewała się, że po tegorocznych zbiorach ceny surowców się unormują, to tak się nie stało. Ceny wręcz wzrosły i obecnie mąka jest o 50 proc. droższa niż rok temu – dodaje Michał Zajezierski, wiceprezes produkującej pieczywo firmy NOWEL.

W efekcie średnia cena kilograma najtańszego chleba to 3,69 zł. W ocenie ekspertów na obniżki na razie nie ma szans. Ich zdaniem globalne i lokalne uwarunkowania sprawiają, że do końca roku należy się spodziewać kilkunastoprocentowego wzrostu cen za ulubiony chleb czy grahamkę.

Żywność na świecie drożeje od wielu miesięcy. Po dwóch miesiącach spadków w sierpniu wyznaczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen żywności wrócił do wzrostu i sięgnął 127,4 pkt. W stosunku do lipca poszedł w górę o 3,1 proc., a w porównaniu z sierpniem 2020 r. aż o 32,9 proc. Znalazł się tym samym na najwyższym poziomie od września 2011 r. i znów jest bardzo blisko pobicia historycznego rekordu.

Pozostało 81% artykułu
Handel
Żabka szuka franczyzobiorców na ukraińskich portalach
Handel
Brexit uderza w import żywności. Brytyjczycy narzekają na nowe przepisy
Handel
Kanadyjski rząd chce ściągnąć dyskonty. Na liście właściciele Biedronki i Lidla
Handel
VAT uderzył, ceny rosną już mocniej niż w marcu
Handel
Francja: Shrinkflacja to oszustwo. Rząd z tym kończy