Francuzi w pandemii piją więcej alkoholu

Bary i restauracje we Francji są zamknięte od końca października, zwiększyło się więc spożycie alkoholi we francuskich domach. W I kwartale wzrost był dwuc...

Węgrzy otwierają restauracje

Od soboty węgierskie władze zezwoliły na ponowne otwarcie ogródków restauracyjnych. W najbliższych dniach premier Viktor Orban zapowiada kolejne poluzowani...

Mieszkańcy Kalifornii bez wody mineralnej Nestlé

Kalifornijski urząd kontroli zasobów wody (WRCB) polecił szwajcarskiej firmie Nestlé wstrzymać pobór źródlanej wody w parku narodowym San Bernardino Nation...

Oligarcha zarobi na sprzedaży wody z Bajkału

Oligarcha, którego fabryka omal nie zniszczyła unikalnej przyrody Bajkału, teraz będzie się bogacił na sprzedaży wody z jeziora. Chętnych nie zabraknie. Ca...

Bruksela ugina się pod lobbingiem mleczarzy

Parlament Europejski ma głosować kolejną poprawkę znacząco utrudniającą produkcję, jak i sprzedaż roślinnych alternatyw dla nabiału.

McDonald’s wprowadza w Polsce wegetariańskie burgery

Veggie Burger od 21 kwietnia dostępny jest we wszystkich restauracjach McDonald’s w kraju w stałej ofercie. To kolejna sieć mocno reagująca na bezmięsny tr...

Francuzi liczą straty po niszczycielskich przymrozkach

4 mld euro wynoszą wstępne straty fali przymrozków we Francji w winnicach i w sadach, najbardziej dotkniętych kaprysem pogody — podał dziennik „Le Parisien”.

Hakerzy zaatakowali sieć Sfinks Polska. Wykradzione dane

Sfinks Polska, właściciel takich znanych sieci jak Sphinx, Chłopskie Jadło i Piwiarnia, został zaatakowany przez cyberprzestępców.

Polacy nie rzucili się na obiady ze słoika czy puszki

Choć zamknięcie w domach sprzyjało kupowaniu posiłków na wynos, to rynek dań gotowych w 2020 r. wzrósł tylko o 6 proc. Jednak ich popularność nadal rośnie.

Zbliża się zakaz chowu w klatkach

Europejska inicjatywa obywatelska w tej sprawie ma duże szanse na poparcie przez Brukselę.

Reklama
Reklama

Anna Cieślak-Wróblewska: Dylematy nie dla jaj

Co wybierzemy: mięso tanie czy etyczne w produkcji? Podczas codziennych wyborów kierujemy się kompasem moralnym czy zasobnością portfela?

Zbliża się koniec chowu klatkowego w krajach UE

Zakaz chowu zwierząt gospodarskich w klatkach ma poparcie polityków, naukowców, a nawet producentów i sprzedawców. Ekonomiści zwracają jednak uwagę na prob...

Inflacja mocno w górę. Po usługach ruszy żywność

Już od dwóch lat inflację w Polsce napędzają głównie rosnące ceny usług. Trudno znaleźć powody, aby się zatrzymały. Jednocześnie przyspieszał będzie wzrost...

McDonald's podnosi ceny. Co zdrożało w menu?

Ceny niektórych produktów w McDonald's poszły w górę. Jednak odczują to tylko klienci zamawiający przez McDelivery.

Australia: Znaleźli jadowitego węża w sałacie z Aldi

Australijska para znalazła niespodziewanego gościa w porcji gotowej do spożycia sałaty z sieci Aldi.

Zmiana prezesa w AmRest Holdings

Od początku lipca Luis Comas, zarządzający marką La Tagliatella w AmRest, zastąpi na tym stanowisku Marka Chandlera, który po 13 latach pracy odchodzi z fi...

Burger King wprowadza kolejne danie z roślinnym mięsem

Burger King we współpracy z marką The Vegetarian Butcher powiększa swoją roślinną rodzinę o nuggetsy. Polska jest drugim - po Niemczech - rynkiem z taką of...

Kolejna znana sieć kawiarni wprowadza dostawy do klientów

Teraz Green Caffe Nero wchodzi w system dostaw kawy i przekąsek do klientów. Ograniczenia dla branży trwają od ponad pół roku.

McDonald’s zamyka setki swoich lokali. Powodem pandemia

Wieloletnia współpraca McDonald’s i Walmartu ulega znaczącemu ograniczeniu z powodu pandemii.

Producent roślinnego mięsa w drodze na Wall Street

Impossible Foods, który opracowuje roślinne substytuty produktów mięsnych zamierza zadebiutować na amerykańskiej giełdzie. Rozważane jest IPO albo fuzja ze...

Reklama
Reklama