Reklama
Rozwiń
Reklama

Krwawe pomidory. Kanadyjscy konsumenci kupują efekty pracy przymusowej?

Produkty z pomidorów w kanadyjskich sklepach mogą w rzeczywistości być efektem niewolniczej pracy Ujgurów i innych mniejszości etnicznych z Chin.

Publikacja: 29.10.2021 14:27

Krwawe pomidory. Kanadyjscy konsumenci kupują efekty pracy przymusowej?

Foto: Bloomberg

Popularne w Kanadzie przeciery, pasty, koncentraty, sosy i ketchupy pomidorowe mogą w rzeczywistości pochodzić z zupełnie innych miejsc niż zadeklarowane na opakowaniach. Zgodnie z wynikami dziennikarskiego śledztwa CBC we współpracy z Investigative Reporting Project Italy i The Guardian, pomidory stanowiące surowiec dla wielu produktów mogą być powiązane z pracą przymusową w Sinciangu w Chinach. W tej prowincji Chin lokalna ludność, Ujgurowie, mają być poddawani masowym zatrzymaniom, pracy przymusowej i torturom.

Pozostało jeszcze 88% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Przemysł spożywczy
Nutella w tarapatach. Najgorsze zbiory orzechów laskowych od dekad
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Przemysł spożywczy
Małpki królują na stacjach benzynowych. Stacje walczą o handel procentami
Przemysł spożywczy
Unilever zabronił szefowi Ben & Jerry’s produkcji propalestyńskich lodów. On i tak je zrobi
Przemysł spożywczy
Henryk Kania dostanie list żelazny, jeśli wpłaci 8 mln zł poręczenia
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Reklama
Reklama