Wieprzowina w poważnych opałach. Co szkodzi jej najbardziej?

Jeszcze kilka lat temu Polska była znaczącym eksporterem wieprzowiny, obecnie jest piątym w UE jej importerem. Produkcja żywca wieprzowego jest niedochodowa, spada liczba producentów. Szkodzą ASF, pandemia i koszty produkcji.

Publikacja: 10.10.2021 21:00

Wieprzowina w poważnych opałach. Co szkodzi jej najbardziej?

Foto: Adobe Stock

„Od wielu dziesięcioleci produkcja trzody chlewnej jest przedmiotem zainteresowania konsumentów, producentów i polityków. W okresie PRL ceny mięsa wieprzowego oraz ograniczona dostępność dla konsumentów były bezpośrednimi przyczynami niepokojów społecznych w październiku 1956 r., grudniu 1970 r., czy w czerwcu 1976 r." – czytamy w raporcie „Wieprzowina – nowa perspektywa".

Na zlecenie Związku Polskie Mięso przygotowali go naukowcy z SGH, SGGW, Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Import ciągnie pogłowie

W raporcie czytamy, że obecnie sektor, który był wizytówką polskiego rolnictwa, staje się coraz mniej konkurencyjny. Polska, mimo że w dalszym ciągu jest znaczącym na świecie producentem żywca, z roku na rok staje się rosnącym importerem wieprzowiny. Pogłowie trzody chlewnej w grudniu 2020 r., według GUS, liczyło 11,3 mln sztuk. W porównaniu z grudniem 2019 r. było wyższe o 512 tys. sztuk, czyli o 4,6 proc. Jednak mimo tego wzrostu było istotnie mniejsze niż jeszcze 20 czy 10 lat wcześniej.

Zmienia się też struktura pogłowia trzody chlewnej. – Z punktu widzenia rozwojowego przedstawia się ona niekorzystnie. Istotnie za mały jest udział loch i prosiąt – oceniają autorzy raportu.

Wskazują, że na wzrost pogłowia trzody chlewnej w 2020 r. wpłynął import świń. W okresie od czerwca do listopada 2020 r. wyniósł 3499,9 tys. sztuk i był o 0,8 proc., czyli o 27,2 tys. sztuk, wyższy niż w tym samym okresie 2019 r.

Czytaj więcej

Ceny trzody biją w producentów

Autorzy raportu piszą, że produkcja żywca wieprzowego w latach 2018–20 była niedochodowa. Strata gospodarstw produkujących od 10 do 40 tuczników wyniosła 235 zł na 100 kg żywca, a dużych hodowców 83 zł. – Hodowla i chów trzody chlewnej są silnie związane z produkcją roślinną, a w szczególności z łańcuchem zbożowo-paszowym, bowiem świnie są drugim po drobiu największym konsumentem zbóż paszowych. 2/3 krajowego zużycia zbóż stanowi zużycie paszowe, z czego przeważająca część wykorzystywana jest do produkcji żywca wieprzowego i drobiowego. Ceny zbóż wpływają na ceny pasz, a te z kolei przekładają się na koszty produkcji żywca, co z kolei wpływa na jego cenę – tłumaczą autorzy raportu.

A zboża drożeją. W latach 2018–2019 koszt produkcji 1 kg żywca znacznie przewyższał cenę jego sprzedaży (odpowiednio o 31 i 8 proc.). W 2020 r. nadwyżka kosztu nad ceną wyniosła 15 proc.

Rozdrobnienie szkodzi

Brak opłacalności produkcji trzody chlewnej jest przyczyną zmniejszającej się liczby gospodarstw zajmujących się tą produkcją. W 2020 r. liczba gospodarstw utrzymujących trzodę chlewną w Polsce wynosiła 104 tys. Oznacza to, że zmniejszyła się o 13,5 proc. Eksperci szacują, że trend ten utrzyma się w 2021 r. Na koniec 2021 r. krajowe pogłowie trzody chlewnej w wyniku niskich cen i braku opłacalności może zmniejszyć się o dalsze 7 proc. i wynieść 10,5 mln sztuk.

„Główną przyczyną likwidacji stad świń jest niska efektywność produkcji, a w konsekwencji niska opłacalność" – czytamy w raporcie.

Czytaj więcej

Żywność mocno drożeje. Ceny często bliskie rekordów

Przyczynia się do tego między innymi rozdrobnienie. W 2020 r. po raz pierwszy w historii Polski średnia liczba świń w pojedynczym stadzie przekroczyła 100 sztuk. Koncentracja hodowli postępuje, a ostatnie dane pokazują, że jedno stado liczy przeciętnie 124 świnie. To jednak ciągle znacznie mniej niż w rozwiniętych krajach Europy Zachodniej, gdzie często liczebność stada przekracza 1000. Niemcy produkują dwa razy więcej świń, a mają 20 tys. stad. W Danii jest 7 tys. gospodarstw utrzymujących trzodę, a w Holandii – 3 tys. W Rosji udział dziesięciu największych firm w całkowitej produkcji wynosi ponad 52 proc.

Prognozy dla rynku

Amerykański Departament Rolnictwa prognozuje, że światowa produkcja wieprzowiny w tym roku wzrośnie o 2 proc., a wołowiny i drobiu spadnie o 14 proc. Udział wieprzowiny w światowej produkcji mięsa będzie większy niż produkcja drobiu. Wzrosty spodziewane są w Brazylii (o 3 proc.), Chinach, gdzie trwa odbudowa stad, w USA oraz Rosji. Na rynku europejskim spodziewane są natomiast spadki. Spadek cen skupu od marca 2020 r. odwrócił trend wzrostu pogłowia z końca 2019 r. Wielu producentów unijnych zaczęło ograniczać produkcję. Przyczyniła się do tego także pandemia, zerwanie łańcuchów dostaw i niższe zamówienia z sektora hoteli i restauracji.

Zdaniem autorów raportu rozwój eksportu wieprzowiny z UE będzie zależał m.in. od skuteczności walki z afrykańskim pomorem świń. Istotny wpływ na sytuację na rynkach światowych mięsa wieprzowego będzie miała także skala strat spowodowanych wirusem grypy ptaków.

„Od wielu dziesięcioleci produkcja trzody chlewnej jest przedmiotem zainteresowania konsumentów, producentów i polityków. W okresie PRL ceny mięsa wieprzowego oraz ograniczona dostępność dla konsumentów były bezpośrednimi przyczynami niepokojów społecznych w październiku 1956 r., grudniu 1970 r., czy w czerwcu 1976 r." – czytamy w raporcie „Wieprzowina – nowa perspektywa".

Na zlecenie Związku Polskie Mięso przygotowali go naukowcy z SGH, SGGW, Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Pozostało 91% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Kreml sprzedał największego producenta wódek. Podejrzany kupiec, zaniżona cena
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Przemysł spożywczy
Polacy wydają ponad 10 mld zł na posiłki z dostawą. Ale branża ma problem
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu