Wybrano najlepszy ser świata. „Chciałem pójść z tym do łóżka”

Serem roku 2021 został produkt niedużej serowarni z Hiszpanii.

Publikacja: 04.11.2021 14:14

Wybrano najlepszy ser świata. „Chciałem pójść z tym do łóżka”

Foto: Adobe Stock

Pierwsze miejsce na World Cheese Awards zajął miękki kozi ser z Hiszpanii. Ser Olavidia pokonał 4079 konkurentów z ponad 40 krajów. W ostatecznym głosowaniu zdobył 103 głosy pokonując myty spirytusem ser z Marc de Bourgogne z francuskiej Fromagerie Berthaut.

- Chciałem pójść z tym do łóżka – powiedział o zwycięskim serze Jason Hinds, jeden z sędziów, cytowany przez CNN. O zaletach Olavidii przekonywał też Hinds innych jurorów tuż przed głosowaniem mówiąc o „bogatej, uwodzicielskiej, kremowej konsystencji”.

Ser wyprodukowała mała serowarnia Lacteos Romero Pelaez zatrudniająca tylko sześciu pracowników i używająca marki Quesos y Besos (Sery i Pocałunki). Właścicielka firmy, Silvia Pelaez mówi o niej, że „jest małym, skromnym serowarem z Jaen”. Miasto Jaen znane jest najlepiej nie z serów, a z oliwek, które mogły przyczynić się do zwycięstwa sera.

Czytaj więcej

Mozzarella z raju na ziemi

Zwracał on bowiem uwagę sędziów zauważalną czarną pręgą pośrodku, o której mówiło się, że jest efektem użycia popiołu z pestek oliwek. Popiół został, wraz ze szlachetnymi odmianami pleśni, wykorzystany w procesie dojrzewania sera.

Sery oceniane były przez 250 sędziów, w tym szefów kuchni, sommelierów, sprzedawców serów i naukowców zajmujących się żywnością. Podczas procesu oceniania sędziowie skupiali się na wyglądzie, dotyku, zapachu i smaku każdego sera. Większość punktów przyznawano za smak i odczucia w ustach. O losie najlepszych 16 z ponad czterech tysięcy serów decydowało tak zwane super jury złożone z 16 sędziów nie mających żadnych związków biznesowych z producentami serów, które trafiły do ostatecznej szesnastki.

W 2019 roku, podczas ostatniego przed pandemią konkursu serów, wygrał ser pleśniowy Rogue River Blue z produkcji ekologicznej. Ser ten był pierwszym w historii amerykańskim zwycięzcą konkursu.

Czytaj więcej

Oto najlepszy ser świata: Kraftkar z Norwegii

Pierwsze miejsce na World Cheese Awards zajął miękki kozi ser z Hiszpanii. Ser Olavidia pokonał 4079 konkurentów z ponad 40 krajów. W ostatecznym głosowaniu zdobył 103 głosy pokonując myty spirytusem ser z Marc de Bourgogne z francuskiej Fromagerie Berthaut.

- Chciałem pójść z tym do łóżka – powiedział o zwycięskim serze Jason Hinds, jeden z sędziów, cytowany przez CNN. O zaletach Olavidii przekonywał też Hinds innych jurorów tuż przed głosowaniem mówiąc o „bogatej, uwodzicielskiej, kremowej konsystencji”.

Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę
Przemysł spożywczy
Coca-Cola wycofuje się z własnych obietnic. Nie będzie mocnego odwrotu od plastiku
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Przemysł spożywczy
Carlsberg znika z Rosji. Aktywa kupuje judoka, dobry znajomy Putina