Polska żywność atrakcyjna na świecie

Przedstawiciele Mongolii, Azerbejdżanu, Indonezji oraz Bośni i Hercegowiny będą gościć na zaczynających się 14 kwietnia 2015 r. Międzynarodowych Targów Żyw...

Rośnie spożycie jabłek

W sezonie 2014/2015 przeciętny mieszkaniec naszego kraju może zjeść nawet o jedną trzecią jabłek więcej niż przed rokiem. Swoją pozycję na rynku chcą umocn...

W 2015 r. urośnie popyt na żywność

Niższe ceny zachęcają do większych zakupów. W tym roku zjemy więcej mięsa, ryb i cukru.

Działa już polsko-japońska fabryka w Częstochowie

W Częstochowie uruchomiona została polsko-japońska fabryka mrożonej żywności. Pierogi gyoza będą stamtąd trafiać do całej Unii Europejskiej.

Mlekovita ma większe przychody niż Mlekopol

Historyczny moment w branży. Producent Wypasionego wyprzedził właściciela Łaciatego.

HoReCa – prognozy na 2015-2020

Polski rynek gastronomiczny w najbliższych latach będzie zyskiwał na wartości. W tym roku jego wartość przekroczy 24 mld zł.

Bez embarga dla wybranych

Kto może liczyć na ponowny eksport żywności do Rosji? Najbardziej spolegliwi Federacji członkowie Unii - Grecja, Węgry i Cypr.

Produkcja cukru w UE o 17 proc. wyższa

W sezonie 2014/15 produkcja słodkich kryształków w Unii Europejskiej zwiększy się o 17 proc. Będzie o ponad 80 proc. wyższa niż w roku poprzednim.

Rynek vendingu nadal się rozwija w Polsce

Polski rynek vendingu będzie się dalej rozwijał. Jednak już nie za sprawą kawy czy herbaty, ale głównie przekąsek, słodyczy i zimnych napojów.

Vending rośnie w siłę

Polski vending będzie się dalej rozwijał. Jednak już nie za sprawą kawy czy herbaty, ale głównie przekąsek, słodyczy i zimnych napojów.

Yum chce wprowadzić markę Taco Bell do Polski

Restauracje z logo Taco Bell wrócą nad Wisłę – dowiedziała się „Rz”. Ekspansję planuje też Dairy Queen.

Kazimierz Plocke – wywiad dla „Rzeczpospolitej”

Dzisiejszy poziom spożycia ryb w Polsce odbiega jeszcze znacznie od średniej UE, gdzie wynosi ponad 20 kg na osobę – mówi sekretarz stanu Kazimierz Plocke.

W 2014 r. zmalał import szkockiej whisky do Polski

W 2014 r. załamał się import whisky ze Szkocji. Szanse na odbicie są duże, bo apetyt na nią wciąż rośnie.

Podwyżka dla 90 tys. pracowników McDonald’s

Sieć restauracji McDonald's, która oprócz spadku frekwencji musi sobie radzić także z problemem protestów pracowniczych, poinformowała o wprowadzeniu podwy...

Uwaga na nieświeże jaja

Niespodzianka w sklepach: jajka, które dotąd przed każdą Wielkanocą drożały, w tym roku tanieją. Możliwe, że producenci zarzucili rynek przetrzymanymi w ma...

Polska może mieć za pięć lat 500 browarów

Polska, obok Włoch, Danii, Norwegii i Wielkiej Brytanii, to aktualnie najciekawszy kraj dla miłośników piwa rzemieślniczego. W 2020 roku w Polsce może być...

Piwna rewolucja na kolorowym słodzie

W 2015 roku może zadebiutować w Polsce tysiąc piw. W ślad za tym rośnie popyt na specjalistyczne słody.

Hortex ma zgodę UOKiK na przejęciu spółki Ren

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów zgodził się na to, aby czołowy producent soków i mrożonek w Polsce przejął dystrybutora mrożonej żywności. Wejdzie...

Indianie wprowadzili podatek od "grzesznej" żywności

Od 1 kwietnia w USA zaczął obowiązywać pierwszy w historii podatek od sprzedaży "śmieciowej" żywności. Na razie obowiązuje on jednak jedynie na terytorium...

Plan ochrony zasobów w Bałtyku

Eurodeputowani poparli długofalowy plan położenia kresu nadmiernym połowom dorszy, śledzi i szprotów na Bałtyku - pierwszy tego typu w ramach zreformowanej...