KE zaakceptowała kolejne cztery polskie programy promocyjne

Komisja Europejska zaakceptowała 41 programów promujących żywność z krajów Wspólnoty; wyda na nie 129 mln euro. Wśród zatwierdzonych programów są również c...

Sprzedaż cydru może się podwoić w 2015 r.

Nie słabnie moda na lekki trunek z jabłek. Firmy liczą na dobre wyniki.

McDonald's walczy z negatywnym trendem sprzedaży

"Nowoczesna, postępowa spółka hamburgerowa" – tak ma wyglądać McDonald's Corp. według nowego szefa spółki Steve'a Easterbrooka. Nową strategię sieci restau...

Tajlandia uspokaja, że walczy z kłusownikami

Minister rolnictwa Tajlandii zapewnił Unię Europejską o skuteczności działań podjętych w ramach walki z nielegalnymi połowami. Bruksela dała 6 miesięcy na...

Żywiec: niższe przychody, mniejsza strata

W pierwszym kwartale 2015 roku skonsolidowane przychody Grupy Żywiec wyniosły niespełna 602,5 mln zł. Jej strata operacyjna sięgnęła ok. 1,6 mln zł, a stra...

Zmalał eksport polskiej wieprzowiny poza UE

O 56 proc. zmalała w styczniu 2015 roku sprzedaż mięsa wieprzowego z Polski na rynki pozaunijne. To największy spadek wśród kluczowych eksporterów tego mię...

Dziki Polski Cydr w coraz większej liczbie lokali

Dzik Polski Cydr wykorzystuje modę na lekki jabłkowy alkohol. Do końca 2015 roku chce być w ponad 400 lokalach.

Piwo ze starego chleba

Mały brukselski browar podjął produkcję piwa ze starego chleba wracając do antycznych czasów, gdy to chleb a nie jęczmień był głównym surowcem

Nestle uszczęśliwia inwestorów

Szwajcarski koncern Nestle zapowiedział zwyżkę dywidendy dla inwestorów. To 20. z kolei podwyżka.

Kompania Piwowarska zwiększyła sprzedaż piwa o 2 proc.

O 2 proc. zwiększyła się sprzedaż piw producenta Tyskiego i Lecha w roku finansowym 2014/2015 . Rok wcześniej zmalała o 9 proc.

Reklama
Reklama

Drastycznie podrożeje oliwa

Jedenaście milionów drzew oliwnych, głównie starych okazów ma zostać wyciętych w regionie Pugli na włoskim „obcasie", półwyspie Apulia. Powodem jest zaatak...

Przedłuża się prywatyzacja KSC

Krajowa Spółka Cukrowa zmieni właściciela najwcześniej w 2016 r. Uprawnieni do jej akcji plantatorzy i pracownicy obawiają się, że nie zdąży przygotować si...

PE: Unijne rolnictwo nie może ucierpieć przez umowę z USA

Unia Europejska musi zadbać, aby umowa o wolnym handlu ze Stanami Zjednoczonymi (TTIP) nie zaszkodziła bezpieczeństwu i jakości wspólnotowej żywności – uwa...

Eksport żywności może nadal rosnąć

Dalszy rozwój eksportu zależy od aktywności naszych firm poza Unią Europejską. Muszą jednak ze sobą współpracować.

Polska żywność atrakcyjna na świecie

Przedstawiciele Mongolii, Azerbejdżanu, Indonezji oraz Bośni i Hercegowiny będą gościć na zaczynających się 14 kwietnia 2015 r. Międzynarodowych Targów Żyw...

Rośnie spożycie jabłek

W sezonie 2014/2015 przeciętny mieszkaniec naszego kraju może zjeść nawet o jedną trzecią jabłek więcej niż przed rokiem. Swoją pozycję na rynku chcą umocn...

W 2015 r. urośnie popyt na żywność

Niższe ceny zachęcają do większych zakupów. W tym roku zjemy więcej mięsa, ryb i cukru.

Działa już polsko-japońska fabryka w Częstochowie

W Częstochowie uruchomiona została polsko-japońska fabryka mrożonej żywności. Pierogi gyoza będą stamtąd trafiać do całej Unii Europejskiej.

Mlekovita ma większe przychody niż Mlekopol

Historyczny moment w branży. Producent Wypasionego wyprzedził właściciela Łaciatego.

HoReCa – prognozy na 2015-2020

Polski rynek gastronomiczny w najbliższych latach będzie zyskiwał na wartości. W tym roku jego wartość przekroczy 24 mld zł.

Reklama
Reklama