McDonald’s w Polsce ma już 500 lokali

Amerykańska sieć fast-food jako pierwsza weszła na nasz rynek w 1992 r. id od tego czasu rozwija się w szybkim tempie.

Polacy otwarci na wirtualne kuchnie

Aż dla 70 proc. nie ma znaczenia czy restauracja, w której zamawiają posiłek z dowozem prowadzi stacjonarną placówkę czy obsługuje jedynie zamówienia na dowóz

Wracają komunie, wiele odbędzie się na kredyt

Brak covidowych obostrzeń oznacza powrót do organizowania imprez komunijnych. Co czwarta rodzina zaciągnie na ten cel kredyt.

Kurierzy i dostawcy mają ręce pełne roboty

Pandemia rozkręciła trend, a wojna w Ukrainie jedynie na chwilę go zahamowała – kupujemy coraz więcej online. Oznacza to, że masowo płyną do nas paczki z e...

Dobra informacja dla restauracji: więcej firm dopłaci do obiadów

Wyższa kwota dopłat do posiłków zwolniona z oskładkowania to dla wielu przedstawicieli branży impuls do rozwoju. Firmy obsługujące dostawy posiłków dla pra...

Wielki powrót do restauracji. Mimo że ceny wyraźnie rosną

W 2021 r. wartość zamówień posiłków spadła o 11 proc., ten rok zapowiada się podobnie. To efekt rosnących cen, ale także powrotu do stacjonarnych punktów.

Restauracje padły ofiarą zerowego VAT. Klienci domagają się obniżek

Dostawcy produktów spożywczych wykorzystali okazję i cen nie tylko nie obniżyli, ale podnieśli, a klienci oczekują zniżek. Resort finansów nie chce słyszeć...

Rzeź restauracji. Zyskały tylko wielkie sieci

Mało który sektor oberwał tak mocno. Pandemia cofnęła gastronomię pod względem liczby lokali do 2009 r., zaś jeśli chodzi o wartość rynku – do 2016 r. Nic...

Diety pudełkowe rosną błyskawicznie

Na rynku działa już ok. 850 firm, które rocznie dostarczają niemal 50 mln zamówień. Konkurencja robi się coraz ostrzejsza.

Pandemia poturbowała gastronomię. Zniknęło prawie 8 tys. barów czy restauracji

Pandemia mocno poturbowała branżę gastronomiczną – przychody spadły o 26 proc., a liczba placówek o 11 proc.

Inflacja szaleje. Obiad z restauracji też jest już znacznie droższy niż rok temu

Szalejąca inflacja, w tym rosnące koszty paliwa przekładają się na to, ile płacimy za posiłki. W 2022 r. można spodziewać się dalszego wzrostu cen.

Burger King usuwa 120 sztucznych składników ze składu burgerów

Gigant fastfoodu chce, by jego dania były jeszcze bardziej „prawdziwe” i eliminuje kolejne „polepszacze” ze składu swoich produktów.

Adam Pieńkowski: McDonald's ma wpływ na gastronomię. Szukamy trendów i słuchamy gości

- Rolnictwo i neutralność klimatyczna rolnictwa to wyzwanie. Staramy się skracać łańcuch dostaw, zwracać się do hodowców bydła, dbać o standardy i edukacji...