Reklama
Rozwiń

Polacy przestali chodzić do restauracji, to cios dla sektora

Już co trzeci przyznaje, że wydaje mniej na wyjścia do restauracji i kawiarni. Te ograniczenia wymieniają jako pierwsze do zmniejszenia.

Publikacja: 10.11.2022 09:03

Polacy przestali chodzić do restauracji, to cios dla sektora

Foto: Bloomberg

Sektor HoReCa (hotele, restauracje, catering) najpierw najmocniej odczuł wpływ pandemii, a później najdłużej utrzymywanymi ograniczenia w pracy restauracji i punktów gastronomicznych. W efekcie kondycja branży jest kiepska, a teraz jeszcze dochodzą ograniczenia wydatków konsumenckich z powodu rosnących cen.

Z danych Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor i bazy BIK wynika, że aktualne zobowiązania branży wynoszą już ponad 1,8 mld zł — to wzrost o blisko 45 mln zł. Najgorzej radzi sobie gastronomia.

Pozostało jeszcze 88% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Gastronomia
Apetyt firm na głodnych Polaków. Rynek dostaw jedzenia na zakręcie
Gastronomia
Starbucks walczy o chińskich klientów. Ceny mają być „bardziej przystępne”
Gastronomia
Ceny kawy biją rekordy. Magazyny są puste, rynek przygotowuje się na poważny kryzys
Gastronomia
Dobry początek roku w restauracjach. Mimo długów optymizm wraca na rynek
Gastronomia
KFC już nie z Kentucky. Wielkie przenosiny giganta