Reklama

Polacy przestali chodzić do restauracji, to cios dla sektora

Już co trzeci przyznaje, że wydaje mniej na wyjścia do restauracji i kawiarni. Te ograniczenia wymieniają jako pierwsze do zmniejszenia.

Publikacja: 10.11.2022 09:03

Polacy przestali chodzić do restauracji, to cios dla sektora

Foto: Bloomberg

Sektor HoReCa (hotele, restauracje, catering) najpierw najmocniej odczuł wpływ pandemii, a później najdłużej utrzymywanymi ograniczenia w pracy restauracji i punktów gastronomicznych. W efekcie kondycja branży jest kiepska, a teraz jeszcze dochodzą ograniczenia wydatków konsumenckich z powodu rosnących cen.

Z danych Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor i bazy BIK wynika, że aktualne zobowiązania branży wynoszą już ponad 1,8 mld zł — to wzrost o blisko 45 mln zł. Najgorzej radzi sobie gastronomia.

Pozostało jeszcze 88% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Gastronomia
Starbucks zmienia zasady pracy hybrydowej. Prezes usiłuje zreorganizować firmę
Gastronomia
Apetyt firm na głodnych Polaków. Rynek dostaw jedzenia na zakręcie
Gastronomia
Starbucks walczy o chińskich klientów. Ceny mają być „bardziej przystępne”
Gastronomia
Ceny kawy biją rekordy. Magazyny są puste, rynek przygotowuje się na poważny kryzys
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Gastronomia
Dobry początek roku w restauracjach. Mimo długów optymizm wraca na rynek
Reklama
Reklama