Dyrektor generalny Yum China, Joey Wat, powiedział w wywiadzie dla CNN Business., że od 2022 roku KFC będzie serwować łapki kurczaka w swoich chińskich restauracjach. Powodem wprowadzenia nowego dania do menu są wysokie ceny ropy naftowej, a nie życzenia chińskich klientów.

Rosnące koszty żywności oraz paliwa zmusiły koncern do zmian i wykorzystania także tych składników, których w menu dotychczas nie było. Joey Wat powiedział CNN, że wprowadzenie kurzych łapek do menu to chęć wykorzystania tuszek drobiowych w maksymalnie 100 procentach.

Czytaj więcej

Chińska organizacja wzywa do bojkotu KFC: Promuje marnotrawstwo

Yum China ma za sobą najtrudniejszy okres w historii działania na chińskim rynku. Pandemia i długie lockdowny całkowicie sparaliżowały działalność sieci, zatrzymując zarówno klientów jak i pracowników w domach na wiele tygodni i miesięcy.

Od kwietnia do czerwca sprzedaż w lokalizacjach otwartych od co najmniej roku spadła o 16 proc. w porównaniu z tym samym okresem rok wcześniej – wynika z danych Yum China. Jednak wzrosły – o 8 proc. – zamówienia na wynos – zwłaszcza w lokalach KFC i Pizza Hut.

Firma musiała się dostosować i rozpocząć program oszczędnościowy: w drugim kwartale wycofała się z marketingu i reklamy, poprosiła właścicieli o ulgi w czynszach i wezwała restauracje do jak najlepszego wykorzystania tego, co mają. Joey Wat obiecał w tym roku, że nie będzie żadnych zwolnień. „Przyjrzymy się wszystkim możliwościom obniżenia kosztów, z wyjątkiem zwolnień” – powiedział. „Mamy 450 000 pracowników i 450 000 rodzin pod opieką” – dodał.

Mimo tych trudności na początku tego roku Yum China przedstawił plan otwarcia od 1000 do 1200 nowych lokali do końca 2022 roku.

W przeciwieństwie do innych sieci fast-food, firma powstrzymała się od podnoszenia cen posiłków. Zamiast tego postanowiono pójść w innym kierunku: próbować przyciągnąć więcej klientów lepszymi ofertami.

Czytaj więcej

KFC wprowadza do menu roślinne kurczaki