Reklama

Inflacja zmusiła KFC do wprowadzenia łapek kurczaka do menu w Chinach

Chińczycy się cieszą. Łapki kurczaka to w tym kraju przysmak i Chińczycy dziwili się, dlaczego w restauracjach specjalizujących się w daniach drobiowych ich nie ma.

Publikacja: 02.08.2022 14:18

Inflacja zmusiła KFC do wprowadzenia łapek kurczaka do menu w Chinach

Foto: Bloomberg

Dyrektor generalny Yum China, Joey Wat, powiedział w wywiadzie dla CNN Business., że od 2022 roku KFC będzie serwować łapki kurczaka w swoich chińskich restauracjach. Powodem wprowadzenia nowego dania do menu są wysokie ceny ropy naftowej, a nie życzenia chińskich klientów.

Rosnące koszty żywności oraz paliwa zmusiły koncern do zmian i wykorzystania także tych składników, których w menu dotychczas nie było. Joey Wat powiedział CNN, że wprowadzenie kurzych łapek do menu to chęć wykorzystania tuszek drobiowych w maksymalnie 100 procentach.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Gastronomia
Firmy cateringowe tak chcą walczyć z marnowaniem żywności
Gastronomia
Starbucks zmienia zasady pracy hybrydowej. Prezes usiłuje zreorganizować firmę
Gastronomia
Apetyt firm na głodnych Polaków. Rynek dostaw jedzenia na zakręcie
Gastronomia
Starbucks walczy o chińskich klientów. Ceny mają być „bardziej przystępne”
Materiał Promocyjny
Bieszczady to region, który wciąż zachowuje aurę dzikości i tajemniczości
Gastronomia
Ceny kawy biją rekordy. Magazyny są puste, rynek przygotowuje się na poważny kryzys
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama