Pizza za jakieś 2,37 zł. Tak Domino’s walczy o olbrzymi rynek

Indie to dla Domino’s rynek numer 1 poza USA. Inflacja w tym kraju sprawiła, że pizzowy gigant walczy o klienta ceną, wprowadzając specjalną pizzę za 49 ru...

McDonald’s użyje fal radiowych do lokalizacji opakowań

Francuski oddział McDonald’sa we współpracy z Checkpoint Systems wprowadza do swoich lokali rozwiązanie, które umożliwi lokalizowanie i identyfikację opako...

Restauracje. Jak tak dalej pójdzie, przetrwają tylko pizzerie i fast foody

Niemal co drugiego Polaka nie stać już na odwiedzanie restauracji ze względu na zbyt wysokie ceny. Nastroje w branży znów dołują. Restauratorzy przegrywają...

Ceny Srirachy przyprawiają o zawrót głowy. Butelka sosu za 290 zł

Dramatyczny niedobór papryczek chili doprowadził do gwałtownego wzrostu cen jednej z ulubionych przypraw Amerykanów. Tajski sos Sriracha Hot Chili Sauce je...

Będzie płaca minimalna dla dostawców z aplikacji. Uber Eats i inni protestują

Władze Nowego Jorku zdecydowały, że pracownicy aplikacji dostarczających jedzenie będą musieli otrzymywać określoną stawkę minimalną za godzinę pracy. Ozna...

Subway otworzy tysiące nowych lokali w Chinach

Amerykańska sieć Subway zamierza otworzyć 4 tysiące nowych lokali z kanapkami w Chinach, zwiększając swoją obecność w tym kraju ponad siedmiokrotnie.

„Ceny w knajpach odleciały". Paragon grozy za frytki na festynie

Autorka bloga Krytyka Kulinarna zamieściła w mediach społecznościowych paragon za frytki. Cena za to popularne danie może zaskoczyć.

Znana amerykańska sieć restauracji wchodzi do Polski

Popeyes otworzy swoją pierwszą restaurację w w lipcu we Wrocławiu. Póki co nie informuje o planach uruchamiania kolejnych lokali w naszym kraju.

Restauracje toną w długach, a połowa Polaków oszczędza na posiłkach

Sektor gastronomiczny jest już zadłużony na ponad 800 mln zł, zaś kondycję 2/3 firm można określić jako słabą. Firmy boją się wzrostu kosztów i utraty klie...

McDonald's zatrudniał dzieci: 10-latek nocą w okienku drive-thru

Amerykański Departament Pracy w raporcie o wynikach kontroli warunków pracy w tej sieci fast-food poinformował, że w stolicy Kentucky Louisville dwoje 10-l...

Roboty dostarczają już posiłki w Polsce. Najpierw w Warszawie

Podobne rozwiązania funkcjonują już w wielu krajach, teraz Pyszne.pl testuje dostawy na krótkich odległościach przy wykorzystaniu półautonomicznych robotów...

Problem z nową kawą w Starbucks. Klienci pędzą po niej do łazienki

Starbucks promuje nową, wspaniałą kawę z oliwą z oliwek, ale wielu klientów po spróbowaniu szybko staje się sceptyczna. I nic dziwnego.

Japońska policja aresztowała „sushi terrorystów”. Dla nich to była dobra zabawa

Policja w Japonii aresztowała dwóch mężczyzn za zanieczyszczenie wspólnej miski z marynowanym imbirem w restauracji typu fast food. Mężczyźni nagrali i opu...

Ban na telefony podczas jedzenia. Tak restauracja walczy o… dobre wrażenia

Tokijska restauracja z ramenem pilnuje, by klienci jedli, a nie oglądali filmy. I nie chodzi tu tylko o zajmowanie miejsca - właściciel podkreśla, że chodz...

McDonald's tymczasowo zamyka biura w USA, przygotowuje się do dużych zwolnień

Amerykański koncern McDonald's Corp. tymczasowo zamyka swoje biura w USA. Firma zamierza poinformować swoich pracowników korporacyjnych o zwolnieniach w ra...

Niesmacznie i kropka, czyli fiasko rosyjskiej podróbki McDonald’sa

Sieć „Wkusno i Toczka” (Smacznie i Kropka) zastąpiła w Rosji amerykański fast food, który opuścił ten rynek po rosyjskiej agresji na Ukrainę. Wszystko miał...

McDonald’s zamyka swoje lokale w Izraelu. Powodem strajk przeciwko premierowi

Izraelski McDonald’s właśnie poinformował na Twitterze, że dołączył do strajku generalnego.

Burgery i pizza z owadami. Takie dania można już zjeść w Polsce

Polska sieć restauracji wprowadziła do oferty burgery i pizzę z jadalnymi owadami. To pierwsza taka oferta w Polsce — informuje portal horecanet.pl.

Nowy prezes Starbucks przykłada się do pracy. Przeszedł szkolenie baristy

Laxman Narasimhan postanowił poznać nową firmę od podszewki. Nie tylko przeszedł szkolenie baristy, ale także podawał kawę klientom.

Gastronomia tonie w długach. Lockdowny się skończyły, a kryzys narasta

Długi gastronomii wzrosły o 14 proc. w ciągu roku. Większość zadłużenia wypracowały restauracje.