Z sondażu związku rolników i producentów Coldiretti wynika, że aż 36 procent Włochów przyznało, że za granicą zdarzyło im się trafić na pizzę, którą uznali za absolutnie niejadalną - z powodu fatalnego ciasta, jego nieodpowiedniego wypieku lub nieakceptowalnych dodatków.
Raport na temat tego, co wypiekane jest na świecie jako pizza, działacze organizacji przedstawili w Neapolu w szóstą rocznicę wpisania na listę dziedzictwa UNESCO – margherity - pizzy neapolitańskiej, uważanej za tradycyjną i za najlepszą.
Czytaj więcej
Pizza Margherita podrożała we Włoszech dwukrotnie więcej, niż wynosi stopa inflacji. To może lepi...
Coldiretti ustawił specjalne stoisko pod nazwą "Pizzeria Grozy", gdzie odwiedzającym pokazywane są liczne przykłady odstępstw od włoskiej tradycji i najbardziej osobliwe „warianty” pizzy jakie udało się znaleźć na całym świecie.
Najbardziej przerażające "ulepszenia" pizzy neapolitańskiej
Klasyczna neapolitańska pizza margherita jest pieczona z sosem pomidorowym i mozzarellą oraz kilkoma listkami bazylii. Jednak kucharze z całego świata na wyścigi starają się ją „ulepszyć”. Ananas na klasycznej marghericie to nic w porównaniu z innymi składnikami, taki jak mięso kangura, zebry, węży a także świerszcze, kurczak tandoori w jogurcie oraz konopie indyjskie.