- Wysoka inflacja i rosnące ceny mają bezpośredni wpływ na wybory kulinarne Polaków – mówi Arkadiusz Krupicz, dyrektor zarządzający i współzałożyciel Pyszne.pl. – Klienci coraz częściej zwracają uwagę na koszt dań i dokładniej analizują oferty restauracji, poszukując ofert szytych na miarę ich kulinarnych potrzeb - dodaje.
Firma zauważa w raporcie, że dania wegetariańskie stanowią już 26,7 proc. zamówień, a 8,7proc. to oferta wegańska. W zależności od miasta różnią się też ceny - pizza w Warszawie kosztuje średnio 46 zł, w Gdańsku 40 zł, a w Poznaniu nawet jeszcze nieco mniej, podobnie w Lublinie. Najdroższa jest w Łodzi, gdzie kosztuje 46,4 zł.
Posiłki z dostawą: nadal króluje kuchnia włoska
Średnia wartość zamówienia z kolei najwyższa jest w Katowicach - 71,3 zł. Najmniejsza jest w Lublinie, gdzie wynosi nieco ponad 60 zł. Z badania preferencji kupujących wynika, że największy udział zamówień weekendowych ma Białystok, a region z największą liczbą zamówień typu pre-order i odbiorem osobistym to Opole. Najwięcej zamówień późnym wieczorem pojawia się w Poznaniu, zaś największy udział śniadań w zamówieniach ma Rzeszów. Najwięcej zamówień dań wegetariańskich jest we Wrocławiu, a wegańskich w Bydgoszczy.
Czytaj więcej
Aż 60 proc. z nas korzysta już z usług subskrypcyjnych. Ten model sprzedaży podbija kolejne branże, a eksperci wskazują, że firmy będą „testować” poziom akceptacji dla rozszerzania zakresu tych usług.