Aktualizacja: 05.08.2021 21:00 Publikacja: 05.08.2021 21:00
Foto: Bloomberg
Wyliczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen żywności spadł w lipcu do 123 pkt. Był niższy o 1,5 pkt, czyli 1,2 proc., niż w czerwcu, ale nadal jest aż o 29,15 pkt, czyli 31 proc., wyższy niż w lipcu zeszłego roku. W maju tego roku, po 12 z rzędu miesiącach wzrostu, indeks znalazł się na najwyższym poziomie od września 2011 r. i był blisko pobicia historycznego rekordu. Lipcowy spadek to ponownie zasługa niższych cen zbóż, nabiału i olejów roślinnych, które z nawiązką pokryły zwyżki cen mięsa i cukru.
Czas przywyknąć do myśli, że wkrótce poza śladem węglowym będziemy musieli mierzyć też ślad wodny – mówi Marek K...
Co trzeci Europejczyk doświadcza dziś problemów ze swobodnym dostępem do wody. Trend jest już powszechnie dostrz...
Polscy przedsiębiorcy wykazują ostrożność w stosowaniu sztucznej inteligencji, ale odsetek firm z niej korzystaj...
Podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach chcemy rozmawiać o jeszcze silniejszym partnerstwie po...
Właściwe techniki prowadzenia auta pozwalają zredukować zużycie paliwa nawet o 25%. Oprócz tego, co jest równie...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas