Gorzelnia będzie zlokalizowana przy klasztorze w Hejniawesi i ma produkować 120 tys. l trunku rocznie, podała fińska telewizja MTV3. Wyprodukowana w klasztorze whisky będzie rozlewana do butelek i leżakowana na najstarszym w kraju zakładzie produkującym wina - Hermanni. Jak podał Timo Kettunen dyrektor ds. rozwoju, mnisi już przygotowują program eksportu swojej produkcji.

- Produkcja będzie na tyle duża, że od razu może zacząć sprzedawać whisky za granicę - dodał. Wspólne inwestycje w projekt wyniosą ok. 1 mln euro. Jak podał na swojej stronie klasztor, whisky mnisi będą wyrabiać z jęczmienia i przechowywać w dębowych beczkach nie krócej niż 3 lata. Pierwsza klasztorna whisky pojawi się w fińskich sklepach w 2018 r.

Klasztor Nowo-Wałaamskij to jedyny męski klasztor prawosławnej cerkwi w Finlandii. Mnisi mają duże doświadczenie w produkcji alkoholi. W przyklasztornym sklepie sprzedają wina swojego wyrobu (białe, czerwone, deserowe, musujące) a także nalewki i likiery.