fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Film

Bogate smaki Azji

Materiały Promocyjne
Powstanie tego festiwalu zainspirowała kuchnia Wietnamczyków, stanowiących w naszym kraju najliczniejszą mniejszość narodową.
Tegoroczna impreza jest jeszcze smakowitsza od poprzednich. Tworzy je pięć głównych sekcji. Są to Focus: Tajwan (rok temu był to Singapur), tradycyjnie Taste of Korea, dalej Nowe Kino Azji, Sushi Typhoon oraz Azja w Obiektywie. Z Kulturą na Ty - poleć swoje wydarzenie kulturalne
Otwarcie Pięciu Smaków to seans filmu Tajwańczyka Hsiao Ya-chuana  „Taipei Exchanges". Chiński reżyser pokazał w nim skomplikowane relacje dwóch sióstr, które postanawiają otworzyć kawiarnię-restaurację. Ta w krótkim czasie przekształca się w oryginalne miejsce wymiany przedmiotów znoszonych przez ludzi mających do opowiedzenia własne, ciekawe historie. Będzie to jedyny film Ya-chuana w programie festiwalu, bogatym w pozycje nowe i w Polsce niewyświetlane. Przede wszystkim nie można przegapić retrospektywy wybitnego artysty kina Hou Hsiao-hsiena, twórcy tzw. tajwańskiej nowej fali. Z nowości obowiązkowy jest zestaw filmów zrealizowanych w słynnym japońskim studio Sushi Typhoon.
Nie zabraknie oczywiście znanych nam doskonale nazwisk twórców, jak: Ang Lee, Tsai Ming-liang, Park Chan-wook, Takashi Miike i Tran Anh Hung. Ale warto zainteresować się nowymi dla nas, ale już głośnymi w świecie reżyserami, m.in. Parkiem Jung-bumem („Dzienniki z Musan"). 5. Festiwal Filmowy Pięć Smaków, bilety: 17 zł, otwarcie – 25 zł,zamknięcie – 20 zł, seanse „Norwegian Wood" – 20 zł, „Koreańska Noc Grozy" – 33.3 zł, karnety – 110 zł, do kupienia na stronie internetowej festiwalu, rezerwacje: Muranów, Warszawa, ul. Andersa 1, tel. 22 635 25 29 oraz Kino. Lab, ul. Jazdów 2, tel. 22 628 12 71-3 w. 135, środa (19.10) – środa (26.10)
Źródło: Rzeczpospolita
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA