fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Styl życia

Ciekawa książka

„Kuchnia Miriano. Toskańska radość gotowania” Miriano Baldacci, wyd. Baobab
Miriano Baldacci, Włoch, szef kuchni restauracji Deco Kredens przy Ordynackiej, od 30 lat pracuje jako kucharz, a od sześciu gotuje w Polsce. Był wykładowcą szkoły gastronomicznej Instituto Tecnico manager di Hotel w Livorno. Jest specjalistą w przyrządzaniu ryb i mięs. Pochodzi z wielopokoleniowej rodziny restauratorów – jego dziadkowie i rodzice prowadzili rodzinne restauracje we Florencji i Livorno, a sam z żoną prowadził własny lokal w Vergemoli. W książce Miriano ujawnia miłość do kuchni toskańskiej, do ryb, owoców morza i słabość do dziczyzny, flaków, wątróbek i nereczek. Mirano dzieli się z czytelnikami przepisami najbliższych, zdradza autorskie przepisy, wystrzega się oklepanych, powielanych w książkach poświęconych włoskiej kuchni receptur. Znajdziemy tutaj przepis na puszyste gnocchi z gorgonzollą, ze szpinaku i kaszy manny i te najprostsze gotowane w rosole, a podawane ze stopionym masłem i parmezanem. Z przystawek na poprawę nastroju Miriano proponuje kapary z rodzynkami, sokiem z pomarańczy i tartą skórką pomarańczową i pyszne czarne risotto z mątwą. Z wyjątkowych wetów w jego książce jest przepis na sieneńskie ricciarelli pachnące migdałami. Do Warszawy, miasta pełnego werwy i energii, według Miriano najlepiej pasuje danie złożone z wielu smaków – pikantne penne z krewetkami i czarnymi oliwkami.
Źródło: Rzeczpospolita
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA