fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Czystość w barze i sklepie będzie przeliczana na punkty

Fotorzepa, Rob Robert Gardziński
Przedsiębiorcom łatwiej będzie ustalić, co sprawdzi u nich inspekcja sanitarna. Jednolite procedury kontrolne będą obowiązywać w całym kraju
Kończą się prace nad nowym rozporządzeniem w sprawie procedur urzędowych kontroli żywności organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.Dla firm – czyli przede wszystkim producentów żywności, zakładów gastronomicznych i sklepów prowadzących handel artykułami spożywczymi – oznaczać to może rewolucję w kontrolach prowadzonych przez inspekcje sanitarne.[b]Dotychczas często były przekonane, że inspektor szuka potknięć, by móc nałożyć karę.[/b] Nie było bowiem prawa określającego zasady kontroli prowadzonych przez inspekcję, lecz jedynie wytyczne różnie rozumiane przez kontrolerów.[srodtytul]Sprawdzą porządek[/srodtytul]Będą trzy rodzaje kontroli:- [b]kompleksowa[/b] – wówczas inspektor sprawdzi wszystko,- [b]tematyczna[/b] – dotycząca wybranych elementów, np. właściwego znakowania wyrobów spożywczych czy wyłącznie stanu sanitarnego obiektu, i- [b]interwencyjna[/b] – gdy doszło lub mogło dojść do nieprawidłowości.Lista tego, co będzie m...
Źródło: Rzeczpospolita
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
REKLAMA
REKLAMA