– W Polsce widać wyraźne odreagowanie na kryzys żywnościowy z poprzednich lat – mówi „Rzeczpospolitej" Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). – Niższe ceny sprawiają, że dysponując taką samą kwotą pieniędzy co przed rokiem, możemy pozwolić sobie na większe zakupy produktów spożywczych.
Efekt rosyjskiego embargaPokus do popuszczania pasa nie będzie brakowało także w kolejnych miesiącach. W 2015 roku – tak jak w poprzednim – możliwy jest spadek cen produktów spożywczych. W 2014 r. po ponad dekadzie wzrostów średni poziom cen żywności zmalał o 0,9 proc.
W najnowszej prognozie IERiGŻ zakłada, że w tym roku zapłacimy za żywność i napoje bezalkoholowe o 0,5–0,7 proc. mniej niż w ubiegłym roku, a ceny mogą zacząć rosnąć najwcześniej w trzecim kwartale tego roku. Spadku o 1,5 proc. rok do roku spodziewa się natomiast Bank Pocztowy.
– Ceny żywności w Polsce będą nadal pod presją emba...
Dostęp do najważniejszych treści z sekcji: Wydarzenia, Ekonomia, Prawo, Plus Minus; w tym ekskluzywnych tekstów publikowanych wyłącznie na rp.pl.
Dostęp do treści rp.pl - pakiet podstawowy nie zawiera wydania elektronicznego „Rzeczpospolitej”, archiwum tekstów, treści pochodzących z tygodników prawnych, aplikacji mobilnej i dodatków dla prenumeratorów.