Rośnie eksport polskiej żywności do Afryki

Według Departamentu Współpracy Dwustronnej w resorcie gospodarki największe szanse zbytu na rynkach alternatywnych mają polskie jabłka. Zwłaszcza w Chinach, Indiach, Indonezji, Algierii, Egipcie, Maroku, Emiratach, Turcji, Kanadzie, USA, Chorwacji i Serbii.
Bloomberg
W tym roku ma szanse paść rekord w naszym eksporcie rolno-spożywczym. Znaczący udział mogą mieć w tym państwa afrykańskie.

– Jeżeli nie wydarzy się nic złego z gospodarką światową i urodzajem, to w tym roku eksport rolno-spożywczy z Polski może nieznacznie pójść w górę – mówi „Rzeczpospolitej" Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Gdyby prognoza ta się sprawdziła, po raz kolejny padłby rekord w zagranicznej sprzedaży naszej żywności i produktów rolniczych. Najwyższy w historii był już w 2014 roku. Sięgnął 21,4 mld euro i był o 4,5 proc. wyższy niż rok wcześniej.

Algieria na czele

Stało się tak, mimo że w sierpniu 2014 r. – w odpowiedzi na nałożone na nią sankcję za konflikt na Ukrainie – Rosja wstrzymała eksport m.in. unijnego mięsa, przetworów z mleka, warzyw i owoców.

Od roku z powodu wykrycia w naszym kraju afrykańskiego pomoru świń naszej wieprzowiny nie chcą kupować także Chiny, Japonia oraz Korea Południowa.

– Część branż całkiem nieźle poradziła sobie z przestawieniem eksportu ...

Źródło: Rzeczpospolita

WIDEO KOMENTARZ

REDAKCJA POLECA

NAJNOWSZE Z RP.PL