Coraz częściej zwracamy uwagę na to, co i ile jemy, czytamy etykiety produktów, żyjemy aktywnie. Funkcjonując w pośpiechu, często decydujemy o wyborze produktów tylko na podstawie stereotypowego myślenia lub opinii anonimowych internautów. Tymczasem warto się kierować wiedzą autorytetów naukowych i twardymi danymi pochodzącymi z wiarygodnych badań. Pamiętajmy, że długość życia systematycznie się wydłuża i właściwe nawyki żywieniowe zaprocentują zdrowiem na długie lata.
Rekomendacje Instytutu Żywności i Żywienia* na pierwszym miejscu wymieniają aktywność fizyczną jako element zdrowego stylu życia; każdy z nas powinien na to poświęcać codziennie przynajmniej 30–45 minut. Kolejne zalecenia dotyczą odpowiedniej diety. Jej podstawą powinny być warzywa, a w mniejszej ilości także owoce. Poza tym Instytut zwraca uwagę na spożywane tłuszcze. W zdrowej diecie polecane są chude gatunki i części mięsa, a także płynne oleje roślinne. Powinny one zastąpić tłuszcze zwierzęce. Zgodnie z tą ideą teraz wytwarza się przede wszystkim miękkie margaryny kubkowe, które mogą zawierać nawet 80 proc. płynnych olejów roślinnych. Idąc dalej, współczesne margaryny stawia się w tym miejscu na równi z olejami roślinnymi. Jeśli zatem chodzi o smarowanie pieczywa, to margaryny kubkowe są produktem najbliższym rekomendacjom IŻŻ.
Zalecenia dla populacji polskiej** wskazują, że tłuszcz jest ważnym elementem codziennego jadłospisu i powinien stanowić od 20 do 35 proc. wartości energetycznej diety. Stanowi on najbardziej skoncentrowane źródło energii, a także umożliwia wchłanianie i przyswajanie witamin: A, D, E, K.
Wyróżniamy kilka rodzajów spożywanych tłuszczów. Do tych, które są polecane i pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, należą jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych są płynne oleje roślinne, np. olej rzepakowy i oliwa z oliwek, a także miękkie margaryny kubkowe, orzechy i nasiona. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są natomiast obecne w rybach, owocach morza, orzechach i nasionach, a także olejach z nich przygotowanych. Są cenne w naszej diecie, ponieważ zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe biorą także udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego.
Według IŻŻ warto pamiętać, że pewne rodzaje tłuszczów w naszej diecie powinny być ograniczone do minimum. Należą do nich nasycone kwasy tłuszczowe i kwasy tłuszczowe trans. Te drugie uznawane są za jeden z najbardziej szkodliwych dla zdrowia kwasów tłuszczowych. Mogą mieć dwojakie pochodzenie: powstawać w procesie częściowego uwodorniania lub utwardzenia (co stosuje się, aby nadać płynnym olejom roślinnym stałą konsystencję) lub być produkowane przez matkę naturę w żołądkach zwierząt przeżuwających (bydło, owce, kozy, jelenie). Tłuszcze trans występują w ich mięsie, mleku oraz w produktach z nich powstających, np. maśle, serkach. Nadmierne spożycie tłuszczów trans zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy, układu nerwowego, a także nowotworów. Nie ma znaczenia pochodzenie izomerów trans – są jednakowo szkodliwe (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA).