Reklama

Wino i wódka są skazane na ekologiczny przewrót

Producenci alkoholi wpisują się w tendencje ekologiczne. W ten sposób próbują pozyskać konsumentów – mówi Dr Magdalena Cyrek, ekonomistka z Uniwersytetu Rzeszowskiego.

Aktualizacja: 17.01.2020 05:43 Publikacja: 16.01.2020 15:55

Wino i wódka są skazane na ekologiczny przewrót

Foto: Adobe Stock

Grupa Żywiec rozwija akcję, w ramach której promuje oddawanie do sklepów butelek zwrotnych po piwie, a Carlsberg w październiku pokazał swój prototyp ekologicznej butelki. Czy producenci mocniejszych alkoholi też będą skazani na produkcję ekologicznych butelek?

Już teraz są podejmowane działania związane z wprowadzaniem ekologicznej oferty produktów alkoholowych, nie tylko piwa. Takie alkohole jak wino czy wódka są skazane na ekologiczny przewrót. Na tę chwilę ich oferta jest wąska, ale wygląda na to, że producenci alkoholi wpisują się w tendencje ekologiczne. W ten sposób próbują pozyskać konsumentów. Klientów próbują też zachęcić ekologiczną produkcją: alkohole coraz częściej opierają się na tradycyjnych recepturach, w ich skład wchodzą certyfikowane surowce, a nie sztuczne ulepszacze smaku i konserwanty.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Opinie Ekonomiczne
Aleksandra Fandrejewska: Więcej mieszkań niż rodzin: to dobrze czy źle?
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Opinie Ekonomiczne
Piotr Arak: Jaki będzie kolejny kryzys gospodarczy?
Opinie Ekonomiczne
Prof. Menkes: Wojna o chipy
Opinie Ekonomiczne
Aleksander Chłopecki: Jak ograniczyć szantaż korporacyjny
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Opinie Ekonomiczne
Maciej Miłosz: Jak efektywnie inwestować w zbrojeniówkę
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama