Litwini odkryli eldorado… ślimakowe na Ukrainie

Polskim eksporterom mięsa winniczków rośnie poważny konkurent. Litewskie firmy skupują ślimaki na Ukrainie i eksportują na stoły Unii. Europa polubiła też żabie udka z Ukrainy.

Aktualizacja: 02.12.2018 14:00 Publikacja: 02.12.2018 12:23

Litwini odkryli eldorado… ślimakowe na Ukrainie

Foto: Fotorzepa/Michał Walczak

Roczny popyt świata na ślimaki przekracza 120 tysięcy ton, z czego 60 proc. to zamówienia z Francji. Rynek jest atrakcyjny, bowiem podaż zaspokaja jedynie 60-70 proc. zapotrzebowania. Coraz większym popytem cieszą się ślimaki z Ukrainy.

Czytaj także: Cichy bohater polskich ferm mięczaków

- W ciągu ostatnich czterech lat rynek ukraińskich ślimaków powiększył się stukrotnie dzięki eksportowi. Popularność tego biznesu związana jest z jego wysoką dochodowością. A także z tym, że hodowla ślimaków wymaga jedynie niedużej przestrzeni - zauważa Iwan Szpak analityk firmy Pro-Consulting cytowany przez ukraiński Agroportal.ue. Ukraińska ślimakowa branża została opanowana przez firmy z Litwy. Inwestują one w hodowle ślimaków (tak szklarniowe jak i pod gołym niebem). Mięczaki do hodowli często kupują w Polsce, która uchodzi za kraj o najbardziej rozwiniętej produkcji ślimaków.

Za 2017 r. i pół obecnego roku na Litwę przypadało ponad 80 proc. całego eksportu ukraińskich ślimaków. Stanowi to ok. 87 proc. produkcji mięsa tych mięczaków. Ukraińskie ślimaki na eksport na rynek Unii przygotowywane są na Litwie. Kraj eksportuje je głównie w formie gotowych dań i półfabrykatów.

Średnia cena zamrożonych ślimaków wynosi na Ukrainie 1,1 dol. za kilogram, podczas kiedy danie gotowe ze ślimaków sprzedawane przez Litwinów jest 10-20 razy droższe.

Ukraina dostarcza też na rynek Unii żabie udka. Z powodu spadku produkcji tego typu mięsa wśród największych dostawców - Indonezji, Chin i Wietnamu, rośnie popyt na żaby z Ukrainy. Największymi amatorami mięsa żab są w Unii Francuzi, Belgowie i Holendrzy.

Roczny popyt świata na ślimaki przekracza 120 tysięcy ton, z czego 60 proc. to zamówienia z Francji. Rynek jest atrakcyjny, bowiem podaż zaspokaja jedynie 60-70 proc. zapotrzebowania. Coraz większym popytem cieszą się ślimaki z Ukrainy.

Czytaj także: Cichy bohater polskich ferm mięczaków

Pozostało 84% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu
Przemysł spożywczy
Polacy przestaną kupować chiński miód? Mogą na to wpłynąć nowe przepisy
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Przemysł spożywczy
FAO: ceny żywności wzrosły w marcu po 7 miesiącach spadku