Dwa afrykańskie kraje: Ghana oraz Wybrzeże Kości Słoniowej odpowiadają za 60 proc. światowej produkcji ziarna kakao. Farmerzy z obu krajów domagają się cen minimalnych na ziarno kakaowca na poziomie 2600 dolarów (ok. 9,9 tys złotych) za tonę. Zaraz po opublikowaniu informacjo o zakazie sprzedaży cena kakao na nowojorskiej giełdzie wzrosła o 1,4 proc. do 2540 dolarów za tonę.

Na specjalnym spotkaniu kupców i organizacji branżowych producentów kakao w stolicy Ghany Akrze zgodzili się, że cena surowego kakao musi wzrosnąć. Joseph Boahen Aidoo z rządowego Ghana Cocoa Board zapowiedział, że na kolejnym spotkaniu podwyżki zostaną wprowadzone w życie. Do podjęcia stosownych decyzji farmerzy z Ghany i Wybrzeża Kości Słoniowej nie będą zawierać żadnych kontraktów na zbiory z sezony 2020/2021.

Od wielu lat kupujący dyktowali ceny producentom kakao. Teraz domagają się większego udziału w zyskach. Cały światowy rynek kakao wart jest 100 mld dolarów z czego zaledwie 6 mld trafia do producentów.