Wyższe stanowisko w służbie cywilnej a funkcja w związkach zawodowych

Publikacja: 26.01.2016 01:00

Wyższe stanowisko w służbie cywilnej a funkcja w związkach zawodowych

Foto: 123RF

Pracownik służby cywilnej jest członkiem komisji rewizyjnej organizacji związkowej. Na razie nie zajmuje wyższego stanowiska w służbie cywilnej, podobno jednak ma awansować. Czy w przypadku, gdy na wyższe stanowisko w sc trafi osoba pełniąca już określoną funkcję w związku zawodowym, zakaz też obowiązuje? Czy dotyczy on wszystkich funkcji związkowych czy tylko kierowniczych?

Zgodnie z art. 78 ust. 6 ustawy o służbie cywilnej, członek korpusu tej służby zajmujący wyższe stanowisko w służbie cywilnej nie może pełnić funkcji w związkach zawodowych. Ustawa nie wskazuje, o jakie funkcje tu chodzi. Przyjąć zatem należy, że zakaz dotyczy wszystkich funkcji związkowych. Nie należy zatem ich ograniczać do funkcji przewodniczącego, zastępcy przewodniczącego lub sekretarza związku i zaliczyć do nich również inne gremia działające w ramach struktury związku (tak, W. Drobny, M. Mazuryk, P. Zuzankiewicz, „Ustawa o służbie cywilnej. Komentarz", Oficyna, 2010).

Warto pamiętać, że związki zawodowe mogą samodzielnie kształtować swoje struktury organizacyjne. Zgodnie bowiem z art. 9 o związkach zawodowych struktury te określają swobodnie statuty oraz uchwały związkowe. Podobnie zasady członkostwa w związku zawodowym oraz sprawowania funkcji związkowych ustalają statuty i uchwały statutowych organów związkowych (art. 10 cytowanej ustawy).

Przepisy ustawy o służbie cywilnej nie regulują odrębnie sytuacji, w której członek korpusu służby cywilnej pełniący funkcje w związku zawodowym obejmuje wyższe stanowisko w służbie cywilnej. Nie budzi jednak wątpliwości, że z chwilą objęcia takiego stanowiska członek korpusu sc nie może już pełnić funkcji związkowych. Nie oznacza to jednak, że musi z członkostwa w związku rezygnować w ogóle. Nadal może w nim działać, zakaz dotyczy bowiem tylko łączenia stanowiska kierowniczego w urzędzie z pełnieniem funkcji związkowej.

podstawa prawna: art. 78 ust. 6 ustawy z 21 listopada 2008 r. o służbie cywilnej (tekst jedn. DzU z 2014 r., poz. 1111 ze zm.)

podstawa prawna: art. 9, art. 10 ustawy z 23 maja 1991 r. o związkach zawodowych (tekst jedn. DzU z 2015 r., poz. 1881)

Łukasz Piebiak wraca do sądu. Afera hejterska nadal nierozliczona
Praca, Emerytury i renty
Czy każdy górnik może mieć górniczą emeryturę? Ważny wyrok SN
Prawo karne
Kłopoty żony Macieja Wąsika. "To represje"
Sądy i trybunały
Czy frankowicze doczekają się uchwały Sądu Najwyższego?
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Rośnie lawina skarg kasacyjnych do Naczelnego Sądu Administracyjnego