Reklama
Rozwiń
Reklama

Naukowcy: Mięso źródłem chorób serca. Najlepiej nie jeść

Jedzenie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko choroby serca o 1/5 - wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego.

Aktualizacja: 21.07.2021 12:13 Publikacja: 21.07.2021 11:52

Naukowcy: Mięso źródłem chorób serca. Najlepiej nie jeść

Foto: Adobe Stock

arb

Badacze wzywają Brytyjczyków do redukcji spożycia czerwonego mięsa i przetworzonego mięsa o 3/4 lub całkowite zrezygnowanie z konsumpcji, aby zmniejszyć ryzyko zgonu z powodu choroby serca.

Badacze ustalili, że jedzenie 50 gram przetworzonego mięsa dziennie - bekonu, szynki, parówek i kiełbas - zwiększa ryzyko wystąpienia choroby serca o 18 proc., ze względu na wysoką zawartość soli oraz tłuszczów nasyconych.

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Profilaktyka
Malediwy walczą z nałogiem. Wprowadzają ogólnokrajowy zakaz, także dla turystów
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Profilaktyka
Profilaktyka nowotworów kobiecych w kryzysie. Mniej badań, więcej chorób
Profilaktyka
Zmiana czasu może być wyjątkowo trudna dla osób z ADHD. Jak złagodzić jej skutki?
nowy przedmiot
Edukacja zdrowotna. 100 tys. uczniów w Warszawie wypisanych z przedmiotu
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Profilaktyka
Polki nadal nie wiedzą, jak badać piersi
Reklama
Reklama