Naukowcy: Mięso źródłem chorób serca. Najlepiej nie jeść

Jedzenie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko choroby serca o 1/5 - wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego.

Aktualizacja: 21.07.2021 12:13 Publikacja: 21.07.2021 11:52

Naukowcy: Mięso źródłem chorób serca. Najlepiej nie jeść

Foto: Adobe Stock

Badacze wzywają Brytyjczyków do redukcji spożycia czerwonego mięsa i przetworzonego mięsa o 3/4 lub całkowite zrezygnowanie z konsumpcji, aby zmniejszyć ryzyko zgonu z powodu choroby serca.

Badacze ustalili, że jedzenie 50 gram przetworzonego mięsa dziennie - bekonu, szynki, parówek i kiełbas - zwiększa ryzyko wystąpienia choroby serca o 18 proc., ze względu na wysoką zawartość soli oraz tłuszczów nasyconych.

W przypadku nieprzetworzonego czerwonego mięsa ryzyko to spada o 9 proc.

Nie ma natomiast związku między spożyciem mięsa drobiowego a chorobami serca ze względu na małą zawartość tłuszczów nasyconych - podkreślają naukowcy.

- Wiemy, że produkcja mięsa przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych, musimy zmniejszyć spożycie i produkcję mięsa dla dobra środowiska. Nasze badanie pokazuje, że zmniejszenie spożycia czerwonego mięsa i mięsa przetworzonego przynosi też korzyści zdrowotne - mówi Anika Knüppel, współautorka badania.

Knüppel dodaje, że nie udało się ustalić bezpiecznego poziomu konsumpcji mięsa - dlatego najlepiej zredukować jego spożycie tak bardzo, jak to możliwe - najlepiej do jedzenia takiego mięsa maksymalnie raz w tygodniu.

Z powodu choroby niedokrwiennej serca co roku umiera na świecie blisko 9 mln osób. Choroba ta jest wywołana zwężaniem się arterii, którymi krew dociera do serca.

Badacze wzywają Brytyjczyków do redukcji spożycia czerwonego mięsa i przetworzonego mięsa o 3/4 lub całkowite zrezygnowanie z konsumpcji, aby zmniejszyć ryzyko zgonu z powodu choroby serca.

Badacze ustalili, że jedzenie 50 gram przetworzonego mięsa dziennie - bekonu, szynki, parówek i kiełbas - zwiększa ryzyko wystąpienia choroby serca o 18 proc., ze względu na wysoką zawartość soli oraz tłuszczów nasyconych.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Zdrowy styl życia
WHO alarmuje: Nowa "epidemia". Liczba jej ofiar wzrosła cztery razy od 1990 r.
Zdrowy styl życia
Tyle samo ćwiczeń, dwa razy więcej korzyści
Materiał partnera
Aktywność fizyczna doskonałym antidotum na stres
Materiał Promocyjny
Potencjał samoleczenia? Nawet 40 mld euro dla systemu
Materiał Promocyjny
Pacjenci apelują: wprowadźmy badania przesiewowe w kierunku hipercholesterolemii rodzinnej. Wcześnie zdiagnozowani chorzy mogą uniknąć przedwczesnej śmierci