Reklama

Naukowcy: Mięso źródłem chorób serca. Najlepiej nie jeść

Jedzenie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko choroby serca o 1/5 - wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego.

Aktualizacja: 21.07.2021 12:13 Publikacja: 21.07.2021 11:52

Naukowcy: Mięso źródłem chorób serca. Najlepiej nie jeść

Foto: Adobe Stock

arb

Badacze wzywają Brytyjczyków do redukcji spożycia czerwonego mięsa i przetworzonego mięsa o 3/4 lub całkowite zrezygnowanie z konsumpcji, aby zmniejszyć ryzyko zgonu z powodu choroby serca.

Badacze ustalili, że jedzenie 50 gram przetworzonego mięsa dziennie - bekonu, szynki, parówek i kiełbas - zwiększa ryzyko wystąpienia choroby serca o 18 proc., ze względu na wysoką zawartość soli oraz tłuszczów nasyconych.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Profilaktyka
Specjalny zespół „dochodzeniowy” powołany przez Senat
Profilaktyka
Badaczka: Zakaz stosowania aromatów w woreczkach nikotynowych może się nie udać
Materiał Partnera
Profilaktyczne SOS. Zaproszenia na badania pilnie potrzebne?
Profilaktyka
Scenariusze bez dymu tytoniowego. Kiedy Polacy przestaną palić papierosy?
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Materiał Promocyjny
Rak pęcherza moczowego - Polska na czele niechlubnego rankingu
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama