L4 na żądanie bez wizyty u lekarza? Jest stanowisko Ministerstwa Zdrowia

Gorący spór wywołała przedstawiona przez prezesa Naczelnej Rady Lekarskiej Łukasza Jankowskiego propozycja wprowadzenia w Polsce możliwości brania kilkudniowego L4 na żądanie, bez wizyty u lekarza lub teleporady - informuje radio RMF FM.

Publikacja: 29.12.2022 12:24

L4 na żądanie bez wizyty u lekarza? Jest stanowisko Ministerstwa Zdrowia

Foto: Adobe Stock

- Powinniśmy natychmiast rozpocząć dyskusję o zwolnieniach lekarskich i o tym, żeby część pacjentów, która nie musi widzieć lekarza, mogła z takiego zwolnienia skorzystać bez wizyty czy bez teleporady - stwierdził na antenie RMF FM Łukasz Jankowski, prezes Naczelnej Rady Lekarskiej.

Jego zdaniem, mogłoby to zapobiec sytuacjom, gdy podczas epidemii czy wzmożonej zachorowalności np. na grypę, ludzie czekają kilka dni na przyjęcie przez lekarza i wystawienie zwolnienia od pracy. Jankowski zauważył, że takie zwolnienia "na żądanie" funkcjonują już w niektórych krajach zachodniej Europy.

- 3-4 dniowe zwolnienia pracownik może po prostu zgłosić pracodawcy na przykład raz w roku i wtedy nie musi widzieć lekarza. To odciążyłoby poradnie i przychodnie - tłumaczył prezes Naczelnej Rady Lekarskiej.

Krótkie L4 bez lekarza. Postulat prezesa Naczelnej Rady Lekarskiej

Do tej propozycji odniósł się w czwartek rzecznik resortu zdrowia Wojciech Andrusiewicz. - Pan Jankowski powinien skupić się na tym, jak pomóc pacjentowi, a nie jak odstręczyć pacjenta od lekarza - powiedział w radiu RMF24. - Dziś, gdy mamy leki przeciw grypie, dostępne na receptę, żadnym rozwiązaniem nie jest uciekanie się do wystawiania zwolnień poza systemem wizyty lekarskiej - tłumaczył.

Andrusiewicz zwrócił uwagę, że czas leczenia pacjenta może zostać skrócony dzięki zapisaniu mu leku na receptę. - Pacjent nie skorzysta z leku na receptę bez wizyty u lekarza - podkreślił.

- Mamy urlop na żądanie. Jeżeli komuś cokolwiek się dzisiaj dzieje - ma prawo zgłosić urlop na żądanie. Nadal w dużej części firm obowiązuje praca zmianowa lub zdalna. Nie jest problemem dzisiaj to, żeby pracownik został w domu i z domu świadczył pracę. Problemem jest to, żeby miał jak najszybszy dostęp do lekarza i leków - przekonywał Andrusiewicz.

Konsumenci
Sąd Najwyższy orzekł w sprawie frankowiczów. Eksperci komentują
Prawo dla Ciebie
TSUE nakłada karę na Polskę. Nie pomogły argumenty o uchodźcach z Ukrainy