Seksmisja w wielkim mieście
Panie biorą wolne od panów. Knajpki, kluby fitness, imprezy i szkolenia tylko dla kobiet stają się codziennością w stolicy. Warszawianki poszły w ślady swo...
Odkorkowujemy: Puf!
Europa – ten zalążek świata cywilizowanego – już przed tysiącami lat skierowała się w stroną bóstwa dwojga imion: Pieniądz Zysk. Jego towarzyszką jest Jako...
Kubełek z lodem
Temperatura to jeden z najważniejszych czynników wpływających na walory wina. Lepiej podać butelkę średniej jakości w odpowiedniej temperaturze niż znakomi...
Jak rozmawiać o winie
W każdym kraju istnieje odpowiednik przysłowia: „wszedłeś między wrony, krakaj jak i one”. Na meczu futbolowym padają takie określenia, jak: off-side, out,...
Wielki rocznik
Dzięki nowoczesnej enologii praktycznie zostały wyeliminowane złe roczniki. Jednak nie udaje się spowodować, aby każdy rocznik był wielki. Na wielki roczni...
Czytamy etykietkę
Językiem światowego handlu, biznesu, turystyki, komputerów jest angielski. Jednak w dziedzinie winiarstwa przeważa francuski. Dlatego pożyteczne jest opano...
Gwiazda z Italii
Jak skomplikowany jest świat wina, ile w nim niuansów, możliwości i wariantów, niech świadczy przykład regionu, który sławą i jakością nie ustępuje francus...
Siarki więcej w kompocie niż w winie
Do stoiska z winami podchodzi Kowalski, przebiega wzrokiem regały, sięga po upatrzoną butelkę – wcale nie najtańszą – i czyta: „Zawiera siarczyny”. Odstawi...
Czasza, nóżka, stopka
Co wpływa na bukiet i smak wina? To jasne – odmiana owoców, region, nasłonecznienie, metody produkcji, talent winiarza – zacznie ktoś wymieniać. I zapewne...
Dionizos trafił do Polski
Rozmowa z Wiktorem Bruszewskim z Polskiego Instytutu Winorośli i Wina, właściciel winnicy Kolonia Rusek koło Pasymia.