Mistrzowie smaku i zapachu

Nie trzeba być dyplomowanym kucharzem, by odnieść sukces jako gospodarz kulinarnego show. W tym fachu liczy się przede wszystkim osobowość.

Aktualizacja: 18.12.2008 07:52 Publikacja: 18.12.2008 07:51

Pascal – po prostu gotuj

Pascal – po prostu gotuj

Foto: Agencja Gazeta

Największą publiczność gromadzi przed telewizorami Robert Makłowicz. Czym czaruje widzów ten niewysoki sybaryta w średnim wieku? Inteligencją i poczuciem humoru oraz przekonaniem, że kuchnia to najlepszy sposób, by poznać historię i tradycję innych krajów. Swoje garnki gotów jest rozstawić wszędzie – na ruchliwym miejskim placu, zabytkowym zamku czy nadmorskiej plaży. Potem częstuje posiłkiem przypadkowych gapiów. Makłowicz szuka regionalnych przysmaków, odwiedza lokalne sklepiki, zasięga porad u wiejskich gospodyń. Przy okazji sypie z rękawa datami, anegdotami, detalami dotyczącymi architektury i sztuki. Lubi i potrafi opowiadać, a jako były student prawa i historii na Uniwersytecie Jagiellońskim wie, o czym mówi. Jego proste przepisy z powodzeniem zrealizuje każda kucharka. Jeśli jednak nie chodzi nam o pomysł na obiad, możemy oglądać „Podróże z Makłowiczem” jako wciągający program historyczno-przyrodniczy. Najlepiej z kieliszkiem wina w ręku, bo jak mówi autor: – Woda jest dla dobrego jedzenia napojem zbyt okrutnym. W tym tygodniu Makłowicz zabierze nas w podróż w Alpy. Przygotował też specjalną świąteczną propozycję. W programie „Wigilia nie do opisania” będzie wspólnie z dziennikarzem Maciejem Nowakiem i podróżnikiem Wiesławem Olszewskim opowiadać o swoich bożonarodzeniowych kulinarnych doświadczeniach.

Mistrzynią świata w sprzedawaniu na wizji własnej osobowości jest także Nigella Lawson – reprezentantka brytyjskiej klasy wyższej, absolwentka Oxfordu. Przygodę z kuchnią rozpoczęła jako krytyk kulinarny. Drzwi do międzynarodowej kariery otworzył jej własny program telewizyjny „Nigella gryzie”. Mówi o sobie: – Nie jestem szefem kuchni ani nawet profesjonalnym kucharzem. Kwalifikacje zdobywam jedząc. Krytycy zarzucają jej, że popularność zawdzięcza nie umiejętnościom kulinarnym, lecz nieprzeciętnemu seksapilowi. Jedno jest pewne: Nigella się nie przejmuje, gdy krzywo pokroi mięso, ale jeśli chodzi o strój i makijaż, jest perfekcjonistką. Oglądanie jej to czysta przyjemność. Tłuste, kaloryczne potrawy nigdy nie wywołują u niej wyrzutów sumienia. Tym bardziej nie ogranicza się w święta. Dla Nigelli to czas ucztowania i magiczne momenty spędzone z rodziną. Nakręciła trzyodcinkowy cykl „Nigella świętuje” poświęcony przysmakom, bez których nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia. Są wśród nich pieczone kurczęta, gotowana szynka i grzany cydr.

Jamie Oliver ma 33 lata. Jak sam przyznaje, urodził się w gastronomicznym biznesie. Jego ojciec prowadził w Essex pub-restaurację. Jamie wspomina, że już jako 11-latek był mistrzem siekania warzyw. Szybko zrozumiał, że jego życiowy cel to zostanie szefem kuchni. Do telewizji trafił przez przypadek. Producenci dostrzegli młodego chłopaka zafascynowanego kuchnią w filmie dokumentalnym nakręconym w jednej z knajp. Tak powstał jego autorski program „Nagi szef”. Znakiem rozpoznawczym Jamiego stały się proste, smakowite dania przygotowywane bez specjalnego wysiłku. Pędził przez miasto na skuterze, robiąc po drodze zakupy, a na degustację zapraszał kumpli albo narzeczoną. To przykład kucharza z pasją, który nieustannie chce się rozwijać. Nawet w święta lubi przełamywać tradycję. Na swojej stronie internetowej proponuje wariacje na temat bożonarodzeniowego menu, m.in. baraninę z sosem tajskim i bakłażany z miętową bruschettą.

Pascal Brodnicki urodził się w Lille, jego matka jest Polką, ojciec – Francuzem. Naukę w szkole gastronomicznej rozpoczął jako 13-latek. Wkrótce potem rodzice postanowili się przenieść do podwarszawskiego Komorowa. Pracował we Francji i Polsce. Producenci telewizyjni odkryli go w jednej z warszawskich szkół gotowania. Pascal postanowił podjąć wyzwanie. Jego show był pierwszym nowocześnie kręconym programem kulinarnym w Polsce. Obcy akcent i trudności z językiem polskim dodawały egzotyki. Pascal podobnie jak Jamie Oliver – w luźny, bezpośredni sposób opowiada o przyrządzanych potrawach, a na ich próbowanie zaprasza znajomych. Przyznaje, że koniec roku (listopad i grudzień) to dla niego najbardziej pracowity czas, dlatego się cieszy, gdy wreszcie może zasiąść do świątecznego stołu wspólnie z rodziną.

Najmłodszy w tym gronie jest 30-letni Karol Okrasa, dyplomowany kucharz, absolwent technikum gastronomicznego oraz SGGW. Jest perfekcjonistą. W jego kuchni nie ma miejsca na przypadek ani improwizację. Ananasa do sałatki z kalmarów każe nam kroić na kawałki „mniej więcej trzy milimetry – nie grubsze i nie cieńsze”. Przepisy Okrasy są wyszukane, składniki wymagają „blanszowania”, „glazurowania”. Nie ma wątpliwości, że ich autor zna się na rzeczy. W przedświąteczną sobotę zaprasza na specjalny program „Staropolska wigilia”. Pokaże m.in., jak przyrządzić zupę migdałową i kapustę z krokietami orzechowymi.

Z tej galerii charakterów możemy wybrać swojego ulubionego kucharza. Nigella przypadnie do gustu nawet mężczyznom mijającym kuchnię szerokim łukiem. Karol Okrasa to propozycja raczej dla starszych pań. Każdy innym sposobem zabiega o popularność. Programy telewizyjne to przecież tylko część potencjalnych zysków. Większość uznanych speców od gotowania ma strony internetowe, publikuje własne książki kucharskie, firmuje nazwiskiem kuchenne gadżety, nie wspominając o udziale w reklamach.Interes rozumieją także polscy producenci telewizyjni, o czym świadczy rosnąca w błyskawicznym tempie liczba programów kulinarnych. Doczekaliśmy się pierwszego kanału tematycznego poświęconego wyłącznie sztuce kulinarnej – Kuchnia TV. Znane osoby coraz częściej zakładają fartuchy. Własny program mają już była Miss Polonia Ewa Wachowicz i prezenterka pogody Omenaa Mensah.

Dobrze jeśli, zainspirowani cudownymi przepisami, znajdziemy więcej czasu na wspólne, rodzinne gotowanie i celebrowanie posiłku. Nie tylko w święta.

Pascal – po prostu gotuj

10.55 | TVN | sobota

Staropolska wigilia

12.10 | TVP 1 | sobota

Nigella Świątecznie

12.30 | TVN Style | niedziela

Restauracja Jamiego

20.00 | kuchnia TV | piątek

Wigilia nie do opisania

10.25 | TVP 2 | środa

[ramka][srodtytul]Najchętniej oglądane[/srodtytul]

1. Podróże kulinarne Roberta Makłowicza(TVP 2, 2,3 mln widzów)

2. Makłowicz w podróży(TVP 2, 1,9 mln widzów)

3. Smaczne Go!(TVP 2, 1,5 mln widzów)

4. Kuchnia z Okrasą(TVP 1, 1,5 mln widzów

5. Smaki polskie(TVP 1, 1 mln widzów)

6. Pascal: po prostu gotuj!(TVN, 2, 900 tys. widzów)

7. Ewa gotuje(Polsat, 850 tys. widzów)

8. Moje smakołyki(TVP 1, 770 tys. widzów)

9. Nigella ekspresowo(TVN, 400 tys. widzów)

10. Nigella ucztuje(TVN, 330 tys. widzów)

Dane: TNS OBOP – oglądalność kulinarnych programów telewizyjnych w okresie 1 stycznia – 8 grudnia 2008.[/ramka]

Największą publiczność gromadzi przed telewizorami Robert Makłowicz. Czym czaruje widzów ten niewysoki sybaryta w średnim wieku? Inteligencją i poczuciem humoru oraz przekonaniem, że kuchnia to najlepszy sposób, by poznać historię i tradycję innych krajów. Swoje garnki gotów jest rozstawić wszędzie – na ruchliwym miejskim placu, zabytkowym zamku czy nadmorskiej plaży. Potem częstuje posiłkiem przypadkowych gapiów. Makłowicz szuka regionalnych przysmaków, odwiedza lokalne sklepiki, zasięga porad u wiejskich gospodyń. Przy okazji sypie z rękawa datami, anegdotami, detalami dotyczącymi architektury i sztuki. Lubi i potrafi opowiadać, a jako były student prawa i historii na Uniwersytecie Jagiellońskim wie, o czym mówi. Jego proste przepisy z powodzeniem zrealizuje każda kucharka. Jeśli jednak nie chodzi nam o pomysł na obiad, możemy oglądać „Podróże z Makłowiczem” jako wciągający program historyczno-przyrodniczy. Najlepiej z kieliszkiem wina w ręku, bo jak mówi autor: – Woda jest dla dobrego jedzenia napojem zbyt okrutnym. W tym tygodniu Makłowicz zabierze nas w podróż w Alpy. Przygotował też specjalną świąteczną propozycję. W programie „Wigilia nie do opisania” będzie wspólnie z dziennikarzem Maciejem Nowakiem i podróżnikiem Wiesławem Olszewskim opowiadać o swoich bożonarodzeniowych kulinarnych doświadczeniach.

Telewizja
Międzynarodowe jury oceni polskie seriale w pierwszym takim konkursie!
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Telewizja
Arya Stark może powrócić? Tajemniczy wpis George'a R.R. Martina
Telewizja
„Pełna powaga”. Wieloznaczny Teatr Telewizji o ukrywaniu tożsamości
Telewizja
Emmy 2024: „Szogun” bierze wszystko. Pobił rekord
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Telewizja
"Gra z cieniem" w TVP: Serial o feminizmie w dobie stalinizmu