Skonfiskowane mięso to przede wszystkim drób i wołowina. Do przejęcia kontrabandy doszło 1 czerwca, a wartość skonfiskowanego towaru oszacowano na ok. 1,6 miliona dolarów - informuje "China Daily".
Z informacji "China Daily" wynika, że przemytnicy chcieli wprowadzić na rynek m.in. mięso pochodzące z lat 70-tych XX wieku. Eksperci przyznają, że w przypadku mrożonego mięsa konsument nie jest w stanie odróżnić smaku produktu pochodzącego sprzed kilku tygodni od tego, który liczy 40 lat.
CNN uzyskało potwierdzenie informacji o przejęciu kontrabandy od chińskich służb celnych, których przedstawiciele nie chcieli jednak zdradzić żadnych dalszych szczegółów.
W ciągu ostatnich tygodni chińskim celnikom udało się udaremnić przemyt 100 tys. ton mięsa o łącznej wartości 500 milionów dolarów. Przemycane mięso nie podlega żadnej kontroli, a więc może zawierać groźne bakterie. Dodatkowo mrożone mięso pochodzące z przemytu często przewożone jest w pojazdach, które nie są do tego przeznaczone - w rezultacie dochodzi do wielokrotnego rozmrażania się mięsa i ponownego jego zamrażania przez przemytników.