Nowo opracowany proszek można mieszać z koktajlami, wypiekami, a nawet kawą.
Uznano, że brokuły nie wyglądają zbyt dobrze, przez co wiele osób zniechęcają. Postanowiono je zmielić i zmienić w proszek. Na pomysł wpadła australijska rządowa agencja naukowa CSIRO i grupa rolnicza Hort Innovation.
Dwie łyżki proszku zawierają około jednej porcji brokułów, które są źródłem błonnika pokarmowego, witaminy B6, witaminy E i manganu.
Jedna z kawiarni w Melbourne zaczęła eksperymentować z proszkiem, mieszając go z kawą.
Dyrektor generalny Hort Innovation, John Lloyd, powiedział, że proszek jest również idealny do koktajli, zup i wypieków. - Badania pokazują, że przeciętny Australijczyk nadal nie spożywa zalecanej, dziennej porcji warzyw, a opcje, takie jak proszek z brokułami, pomogą rozwiązać ten problem - podkreślił.