Szczur w pikantnym sosie lub pieczony na grillu to najpopularniejsza potrawa klientów, przybywających na targ w miejscowości Kumarikata w indyjskim stanie Assam.
Szczurze mięso cieszy się większym powodzeniem niż potrawy z wieprzowiny czy kurczaków.
Gryzonie są dostarczane na targ przez członków plemion należących do Adivasi - rdzennej ludności Indii, porozumiewającej się różnymi językami i z własną, różniącą się od islamu i hinduizmu religią.
To głównie Adivasi trudnią się zrywaniem listków na herbacianych polach stanu Assam. W okresach przerw między zbiorami polują na szczury, traktowane tam jako szkodniki, wyjadające ryżowe pola. Dla Adivasi jest to tez dodatkowe źródło dochodu.
Pułapki zbudowane z bambusa ustawia się wieczorami przy wejściach do szczurzych nor. Po złapane w nie zwierzęta trzeba przyjść przed świtem, zanim dobiorą się do nich drapieżniki.