Szafranowe żniwa w Afganistanie

Pod koniec listopada na pola w afgańskiej prowincji Herat rusza armia zbieraczy. Kobiety zrywają kwiaty krokusów - źródła najcenniejszej przyprawy na świecie.

Publikacja: 13.12.2018 21:22

Foto: AFP

Szafran wykorzystywany jest w kuchni i kosmetyce od 3 tysięcy lat.

Jest najcenniejszą przyprawą na świecie - aby uzyskać zaledwie 45 dekagramów szafranu należy zerwać około 50 tysięcy pojedynczych kwiatów, z pola o powierzchni boiska do piłki nożnej.

Co więcej, szafran uzyskuje się dopiero po drugim zasadzeniu cebulki krokusa.

Kwiaty koniecznie trzeba zrywać koniecznie rankiem, kiedy się otwierają, i koniecznie ręcznie - roślina jest zbyt delikatna, by potraktować ją maszynowo.

Z zerwanych kwiatów delikatnie wyciąga się znamiona, a potem oddziela czerwone, najcenniejsze części słupków od białych i żółtych. Czerwone części suszy się, uzyskując w ten sposób cenną przyprawę.

Jej cena za kilogram najlepszego surowca może wynieść nawet ponad 30 tys. złotych.

Szafran jest niezwykle intensywny - do potrawy wystarczy dodać zaledwie 2 nitki przyprawy, by uzyskać aromat i piękną, żółtą barwę. Nadmiar szafranu powoduje, że potrawa robi się gorzka, a 20 g to dawka śmiertelna dla człowieka. 

Szafran wykorzystywany jest w kuchni i kosmetyce od 3 tysięcy lat.

Jest najcenniejszą przyprawą na świecie - aby uzyskać zaledwie 45 dekagramów szafranu należy zerwać około 50 tysięcy pojedynczych kwiatów, z pola o powierzchni boiska do piłki nożnej.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Społeczeństwo
Hamas uwiódł studentów w USA
Społeczeństwo
Arizona: Spór o zakaz aborcji z czasów wojny secesyjnej. Jest decyzja Senatu
Społeczeństwo
1 maja we Francji spokojniejszy niż rok temu. W Paryżu raniono 12 policjantów
Społeczeństwo
Zwolennicy Izraela zaatakowali zwolenników Palestyny. Setki osób zatrzymanych
Społeczeństwo
Iran: Ujawniono szczegóły dotyczące śmierci 16-letniej Niki Shakarami. „Użyto pałek”
Materiał Promocyjny
Dzięki akcesji PKB Polski się podwoił