Reklama
Rozwiń

W Jastarni nie będzie potraw z fok

Restauracja z Jastarni nie będzie przygotowywać potraw z foczego mięsa. Właściciel wycofał się z pomysłu po fali krytyki internautów

Aktualizacja: 21.07.2015 17:09 Publikacja: 21.07.2015 15:48

W Jastarni nie będzie potraw z fok

Foto: 123RF

- Nie chciałem nawet takich potraw wpisywać do menu, ale tylko pokazywać je na degustacjach czy warsztatach, jako część naszej kaszubskiej tradycji kulinarnej. Chciałem wykorzystać stare przepisy, bo te również zamierają – tłumaczy w rozmowie z „Rzeczpospolitą" Piotr Lisakowski, właściciel restauracji w Jastarni.

Podkreśla, że nie można ukrywać, że foki były częścią kulinarnej tradycji kulinarnej tej części Polski. – W czasach, gdy foki licznie występowały w naszej części Bałtyku, to był surowiec często pozyskiwany przez lokalną ludność aż do lat 50. ubiegłego wieku – tłumaczy.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Społeczeństwo
Jacek Kastelaniec: Antysemityzm, a także niechęć do migrantów biorą się z obojętności
Społeczeństwo
Reportaż ze Słubic: Granice cierpliwości
pogoda
Fala upałów wkroczyła do Polski. Wiadomo, kiedy zrobi się chłodniej
Społeczeństwo
Powszechna służba dla państwa. Czy będą obowiązkowe szkolenia dla młodych
Społeczeństwo
Najnowsze dane o Warszawie. Wynagrodzenia, popularność dzielnic, liczba mieszkańców