Głównym kryterium udziału w programie była zdiagnozowana otyłość – BMI powyżej 30 kg/m2. Mieszkańcy chcący wziąć udział w projekcie wypełniali ankiety bądź też brali udział we wstępnych badaniach kwalifikacyjnych, takich jak: pomiar masy ciała, poziomu cholesterolu całkowitego, glukozy, trójglicerydów czy też ciśnienia tętniczego. Osoby zakwalifikowane do programu miały zapewnione porady dietetyka i psychologa, a także różne formy zajęć fizycznych pod okiem trenerów. Niektóre z samorządów dodatkowo organizowały warsztaty kulinarne.
Sukces mierzony spadkiem kilogramów
- W Mysłowicach 36 uczestników programu straciło łącznie 184,5 kg. Pojawiły się także nowe nawyki dotyczące wyboru produktów żywnościowych. Sukcesem jest również wzrost aktywności fizycznej u 65% osób biorących udział w programie.
- W Chorzowie program ukończyły 23 osoby z 29 zakwalifikowanych. Odnotowany spadek masy ciała średnio o 5,2 kg, a wskaźnika BMI o 1,91kg/m2 w całej grupie. Poprawiły się także parametry tj. ciśnienie tętnicze oraz cholesterol LDL (- 19,4 mg%).
- W Toruniu rekordzistka schudła 27 kg i utrzymuje prawidłową masę ciała. Średnia utracona masa ciała w tej grupie to 11,07 kg.
- W Lesznowoli u 90 proc. uczestników zauważono wzrost świadomości na temat znaczenia prawidłowego odżywiania. Warsztaty kulinarne to forma wsparcia, która najbardziej podobała się młodym uczestnikom programu.