Reklama

UE prowadzi badania nad mięsem z hodowli komórkowej

Jest wiele uzasadnionych argumentów, zarówno za, jak i przeciw produkcji mięsa komórkowego - mówi „Rzeczpospolitej” Kevin Camphuis, partner w konsorcjum FEASTS. A Marja-Liisa Meurice, dyrektorka EIT Food North and East, dodaje: UE widzi potrzebę dywersyfikacji źródeł białka.

Publikacja: 13.02.2024 03:00

UE prowadzi badania nad mięsem z hodowli komórkowej

Produkcja mięsa w laboratorium

Foto: Adobe Stock

Czy Państwa zdaniem rozwijanie produkcji mięsa komórkowego jest zasadne? Jakie są argumenty za i - co ważne – jakie przeciw?

Kevin Camphuis, partner w konsorcjum FEASTS, członek EIT Food Protein Diversification Food Tank i współzałożyciel Shake-up Factory: Kluczowymi czynnikami są prognozowany wzrost zapotrzebowania na białko, którego obecny system żywnościowy nie będzie w stanie zaspokoić, połączony z koniecznością zmniejszenia wpływu na środowisko branży rolnej, która generuje bardzo duży ślad [węglowy - red.]. Jak w przypadku każdej innowacji, szczególnie tzw. dysruptywnej, istnieje wiele uzasadnionych argumentów, zarówno za, jak i przeciw. Wszystkie zostaną rozpatrzone przez FEASTS: bezpieczeństwo, wartość odżywcza, wpływ na zdrowie, smak, koszty, wpływ na zasoby i społeczeństwo. Wszystkie te kwestie będą badane przez kolejne trzy lata, ponieważ takie są założenia projektu. Opracujemy również zalecenia dotyczące tego, jak zapewnić bezpieczne przestawianie gospodarki rolnej, a przynajmniej jej części, na nowe tory i jak zapewnić sprawiedliwy i uczciwy rozwój branży rolniczej, która w ciągu najbliższych dziesięcioleci przechodzić będzie głębokie zmiany.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Przemysł spożywczy
Niemcy chcą walczyć z plagą otyłości. Co może pomóc?
Przemysł spożywczy
Podział Kraft Heinz. Buffett rozczarowany
Przemysł spożywczy
Szalony wzrost cen kawy potrwa nawet dwa lata
Przemysł spożywczy
Prezes Nestlé zwolniony przez romans z pracownicą. Koncern pogrąża się w kryzysie
Przemysł spożywczy
Japoński gigant alkoholowy stracił szefa. W tle kłopoty z narkotykami
Reklama
Reklama