UE prowadzi badania nad mięsem z hodowli komórkowej

Jest wiele uzasadnionych argumentów, zarówno za, jak i przeciw produkcji mięsa komórkowego - mówi „Rzeczpospolitej” Kevin Camphuis, partner w konsorcjum FEASTS. A Marja-Liisa Meurice, dyrektorka EIT Food North and East, dodaje: UE widzi potrzebę dywersyfikacji źródeł białka.

Publikacja: 13.02.2024 03:00

UE prowadzi badania nad mięsem z hodowli komórkowej

Produkcja mięsa w laboratorium

Foto: Adobe Stock

Czy Państwa zdaniem rozwijanie produkcji mięsa komórkowego jest zasadne? Jakie są argumenty za i - co ważne – jakie przeciw?

Kevin Camphuis, partner w konsorcjum FEASTS, członek EIT Food Protein Diversification Food Tank i współzałożyciel Shake-up Factory: Kluczowymi czynnikami są prognozowany wzrost zapotrzebowania na białko, którego obecny system żywnościowy nie będzie w stanie zaspokoić, połączony z koniecznością zmniejszenia wpływu na środowisko branży rolnej, która generuje bardzo duży ślad [węglowy - red.]. Jak w przypadku każdej innowacji, szczególnie tzw. dysruptywnej, istnieje wiele uzasadnionych argumentów, zarówno za, jak i przeciw. Wszystkie zostaną rozpatrzone przez FEASTS: bezpieczeństwo, wartość odżywcza, wpływ na zdrowie, smak, koszty, wpływ na zasoby i społeczeństwo. Wszystkie te kwestie będą badane przez kolejne trzy lata, ponieważ takie są założenia projektu. Opracujemy również zalecenia dotyczące tego, jak zapewnić bezpieczne przestawianie gospodarki rolnej, a przynajmniej jej części, na nowe tory i jak zapewnić sprawiedliwy i uczciwy rozwój branży rolniczej, która w ciągu najbliższych dziesięcioleci przechodzić będzie głębokie zmiany.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

9 zł za pierwszy miesiąc czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Przemysł spożywczy
Koniec kryzysu w gastronomii i rekordowe zwyżki. Gdzie najchętniej jadają Polacy?
Przemysł spożywczy
Starbucks radykalnie zmienia zasady. Będzie nowy kodeks postępowania dla gości
Przemysł spożywczy
Do syndyka zgłosiło się już 400 wierzycieli Manufaktury. Będzie więcej
Przemysł spożywczy
Producenci mięsa pod presją kosztów. Szansą rynki zagraniczne
Materiał Promocyjny
Kluczowe funkcje Małej Księgowości, dla których warto ją wybrać
Przemysł spożywczy
Foie gras i łosoś zdominowały francuskie święta
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego