Różne zjawiska klimatyczne: przymrozki, ulewne opady, susze, plagi pasożytów przyczyniły się do zmniejszenia w tym roku produkcji wina na świecie o 7 proc. do 241,7-246 mln hektolitrów, do poziomu najmniejszego od 1961 r. r. — oszacowała Międzynarodowa Organizacja Winorośli i Wina na podstawie danych z 29 krajów, reprezentujących 94 proc. światowej produkcji.
- Zjawiska, które dotknęły winnice były bardzo odmienne i nie wykazano jeszcze, że bezpośrednio związane ze zmianami klimatu -- uznał Ińaki Garcia de Cortazar-Atauri z instytutu badań rolnych INRAE — odnotował dziennik „La Tribune”. Można natomiast stwierdzić, że coraz częściej były to zjawiska skrajne i powtarzające się, np. fale upałów na dużych obszarach, które występowały oprócz znanych dotąd od dawna plag, np. pleśni — dodał ten specjalista badający wpływ zmian klimatu na rolnictwo.