Mniej wina na świecie. Francja znów liderem

Produkcja wina na świecie w tym roku była najmniejsza od 60 lat — podała Międzynarodowa Organizacja Winorośli i Wina (OIV). Francji udało się ją zwiększyć i wrócić na pierwsze miejsce.

Publikacja: 11.11.2023 15:26

Mniej wina na świecie. Francja znów liderem

Foto: Adobe Stock

Różne zjawiska klimatyczne: przymrozki, ulewne opady, susze, plagi pasożytów przyczyniły się do zmniejszenia w tym roku produkcji wina na świecie o 7 proc. do 241,7-246 mln hektolitrów, do poziomu najmniejszego od 1961 r. r. — oszacowała Międzynarodowa Organizacja Winorośli i Wina na podstawie danych z 29 krajów, reprezentujących 94 proc. światowej produkcji.

- Zjawiska, które dotknęły winnice były bardzo odmienne i nie wykazano jeszcze, że bezpośrednio związane ze zmianami klimatu -- uznał Ińaki Garcia de Cortazar-Atauri z instytutu badań rolnych INRAE — odnotował dziennik „La Tribune”. Można natomiast stwierdzić, że coraz częściej były to zjawiska skrajne i powtarzające się, np. fale upałów na dużych obszarach, które występowały oprócz znanych dotąd od dawna plag, np. pleśni — dodał ten specjalista badający wpływ zmian klimatu na rolnictwo.

Szczególnie dotknęło to Włochy, dotychczasowego lidera na świecie. Produkcja win w tym kraju zmalała o 12 proc. — podała OIV w pierwszej ocenie tegorocznego winobrania. Włochy z 504 odmianami szczepów potrzebujących różnych okresów dojrzewania odczuły szczególnie kaprysy pogody, bo zbiór winogron trwa tam ponad 100 dni, najdłużej w Europie — podkreślił niedawno najważniejszy związek zawodowy rolników Coldiretti. Konsekwencje silnych opadów w tym, roku są też związane z przekształcaniem gruntów rolnych tak, że stają się nieprzepuszczalne częściowo lub całkowicie — wyjaśnił agencji AFP francuski naukowiec.

Czytaj więcej

Drastyczny spadek produkcji wina we Francji

Na północnej półkuli produkcja wina szczególnie zmalała w Hiszpanii (o 14 proc.) i w Grecji (o45 proc.), na południowej gorsze zbiory były w krajach Ameryki Łacińskiej. USA utrzymały czwarte miejsce na świecie dzięki umiarkowanym temperaturom i obfitym deszczom zimą w rejonach Napa Valley i Sonoma.

We Francji generalna sytuacja ustabilizowała się, ale wystąpiły znaczne różnice w poszczególnych regionach. W bordoskim i na południowym zachodzie doszło do znacznej plagi pleśni, Komisja Europejska zezwoliła nawet na sanitarne karczowanie winnic w tym pierwszym regionie, w Langwedocji-Roussillon panowały upały i susza. Szczególnie dobrych zbiorów owoców oczekuje się w Szampanii, na Korsyce, w regionie Cognac, W Burgundii zapowiadają się obiecująco — podkreśliła OIV.

Resort rolnictwa poprawił pod koniec winobrania swą prognozę, spodziewa się uzyskania 47,2 mln hl wina wobec 46 mln hl zakładanych w październiku. To o 2 proc. więcej niż w 2022 r. — odnotował Reuter. Rekordową produkcję zanotowano w Szampanii i w Burgundii, gdzie powtórzono rekord z 2018 r., zwłaszcza białych win. W pozostałych regionach było gorzej, w Bordeaux łączna produkcja zmalała o 15 proc. wobec średniej z lat 2018-22, dobrze wypadła tylko produkcja białych win.

OIV podkreśliła, że przy malejącym spożyciu wina an świecie i dużych rezerwach tego trunku w wielu regionach mniejsza produkcja może zrównoważyć rynek. Dla Jeana-Marie Cardebata, specjalisty od gospodarki winem na Uniwersytecie Bordoskim, mniej wina z Włoch jest dobrą wiadomością, bo zmniejszy presję na ceny.

Czytaj więcej

Francuzi przerabiają wina na płyn do zmywania. Coraz mniej osób chce je pić

Różne zjawiska klimatyczne: przymrozki, ulewne opady, susze, plagi pasożytów przyczyniły się do zmniejszenia w tym roku produkcji wina na świecie o 7 proc. do 241,7-246 mln hektolitrów, do poziomu najmniejszego od 1961 r. r. — oszacowała Międzynarodowa Organizacja Winorośli i Wina na podstawie danych z 29 krajów, reprezentujących 94 proc. światowej produkcji.

- Zjawiska, które dotknęły winnice były bardzo odmienne i nie wykazano jeszcze, że bezpośrednio związane ze zmianami klimatu -- uznał Ińaki Garcia de Cortazar-Atauri z instytutu badań rolnych INRAE — odnotował dziennik „La Tribune”. Można natomiast stwierdzić, że coraz częściej były to zjawiska skrajne i powtarzające się, np. fale upałów na dużych obszarach, które występowały oprócz znanych dotąd od dawna plag, np. pleśni — dodał ten specjalista badający wpływ zmian klimatu na rolnictwo.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Producent znanych paluszków nie zwolni pracowników po pożarze. Dostaną pełną pensję
Materiał Promocyjny
Jak wykorzystać potencjał elektromobilności
Przemysł spożywczy
Rosja przejęła producenta najpopularniejszej wódki. Bo pomagał Ukrainie
Przemysł spożywczy
Polskie kurczaki trafią na japońskie stoły. Japonia znosi bariery
Przemysł spożywczy
Polska wyrasta na dużego eksportera kawy
Przemysł spożywczy
Minister zdrowia Izabela Leszczyna: Wkrótce zakaz sprzedaży alkoholu na stacjach benzynowych nocą