Mniej wina na świecie. Francja znów liderem

Produkcja wina na świecie w tym roku była najmniejsza od 60 lat — podała Międzynarodowa Organizacja Winorośli i Wina (OIV). Francji udało się ją zwiększyć i wrócić na pierwsze miejsce.

Publikacja: 11.11.2023 15:26

Mniej wina na świecie. Francja znów liderem

Foto: Adobe Stock

Różne zjawiska klimatyczne: przymrozki, ulewne opady, susze, plagi pasożytów przyczyniły się do zmniejszenia w tym roku produkcji wina na świecie o 7 proc. do 241,7-246 mln hektolitrów, do poziomu najmniejszego od 1961 r. r. — oszacowała Międzynarodowa Organizacja Winorośli i Wina na podstawie danych z 29 krajów, reprezentujących 94 proc. światowej produkcji.

- Zjawiska, które dotknęły winnice były bardzo odmienne i nie wykazano jeszcze, że bezpośrednio związane ze zmianami klimatu -- uznał Ińaki Garcia de Cortazar-Atauri z instytutu badań rolnych INRAE — odnotował dziennik „La Tribune”. Można natomiast stwierdzić, że coraz częściej były to zjawiska skrajne i powtarzające się, np. fale upałów na dużych obszarach, które występowały oprócz znanych dotąd od dawna plag, np. pleśni — dodał ten specjalista badający wpływ zmian klimatu na rolnictwo.

Szczególnie dotknęło to Włochy, dotychczasowego lidera na świecie. Produkcja win w tym kraju zmalała o 12 proc. — podała OIV w pierwszej ocenie tegorocznego winobrania. Włochy z 504 odmianami szczepów potrzebujących różnych okresów dojrzewania odczuły szczególnie kaprysy pogody, bo zbiór winogron trwa tam ponad 100 dni, najdłużej w Europie — podkreślił niedawno najważniejszy związek zawodowy rolników Coldiretti. Konsekwencje silnych opadów w tym, roku są też związane z przekształcaniem gruntów rolnych tak, że stają się nieprzepuszczalne częściowo lub całkowicie — wyjaśnił agencji AFP francuski naukowiec.

Czytaj więcej

Drastyczny spadek produkcji wina we Francji

Na północnej półkuli produkcja wina szczególnie zmalała w Hiszpanii (o 14 proc.) i w Grecji (o45 proc.), na południowej gorsze zbiory były w krajach Ameryki Łacińskiej. USA utrzymały czwarte miejsce na świecie dzięki umiarkowanym temperaturom i obfitym deszczom zimą w rejonach Napa Valley i Sonoma.

We Francji generalna sytuacja ustabilizowała się, ale wystąpiły znaczne różnice w poszczególnych regionach. W bordoskim i na południowym zachodzie doszło do znacznej plagi pleśni, Komisja Europejska zezwoliła nawet na sanitarne karczowanie winnic w tym pierwszym regionie, w Langwedocji-Roussillon panowały upały i susza. Szczególnie dobrych zbiorów owoców oczekuje się w Szampanii, na Korsyce, w regionie Cognac, W Burgundii zapowiadają się obiecująco — podkreśliła OIV.

Resort rolnictwa poprawił pod koniec winobrania swą prognozę, spodziewa się uzyskania 47,2 mln hl wina wobec 46 mln hl zakładanych w październiku. To o 2 proc. więcej niż w 2022 r. — odnotował Reuter. Rekordową produkcję zanotowano w Szampanii i w Burgundii, gdzie powtórzono rekord z 2018 r., zwłaszcza białych win. W pozostałych regionach było gorzej, w Bordeaux łączna produkcja zmalała o 15 proc. wobec średniej z lat 2018-22, dobrze wypadła tylko produkcja białych win.

OIV podkreśliła, że przy malejącym spożyciu wina an świecie i dużych rezerwach tego trunku w wielu regionach mniejsza produkcja może zrównoważyć rynek. Dla Jeana-Marie Cardebata, specjalisty od gospodarki winem na Uniwersytecie Bordoskim, mniej wina z Włoch jest dobrą wiadomością, bo zmniejszy presję na ceny.

Czytaj więcej

Francuzi przerabiają wina na płyn do zmywania. Coraz mniej osób chce je pić

Różne zjawiska klimatyczne: przymrozki, ulewne opady, susze, plagi pasożytów przyczyniły się do zmniejszenia w tym roku produkcji wina na świecie o 7 proc. do 241,7-246 mln hektolitrów, do poziomu najmniejszego od 1961 r. r. — oszacowała Międzynarodowa Organizacja Winorośli i Wina na podstawie danych z 29 krajów, reprezentujących 94 proc. światowej produkcji.

- Zjawiska, które dotknęły winnice były bardzo odmienne i nie wykazano jeszcze, że bezpośrednio związane ze zmianami klimatu -- uznał Ińaki Garcia de Cortazar-Atauri z instytutu badań rolnych INRAE — odnotował dziennik „La Tribune”. Można natomiast stwierdzić, że coraz częściej były to zjawiska skrajne i powtarzające się, np. fale upałów na dużych obszarach, które występowały oprócz znanych dotąd od dawna plag, np. pleśni — dodał ten specjalista badający wpływ zmian klimatu na rolnictwo.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Reakcja Kraft Alkohole na artykuł „Rz” o nowym inwestorze Palikota: Jesteśmy wehikułem inwestycyjnym
Przemysł spożywczy
Kolejne wybiegi Palikota? Ma „nowego” inwestora
Przemysł spożywczy
Skuteczna „koniakowa dyplomacja” Francji
Przemysł spożywczy
Wydarzenie na rynku alkoholi: włoski bitter przejmuje koniak
Materiał Promocyjny
Dlaczego warto mieć AI w telewizorze
Przemysł spożywczy
Milka i Oreo znikają ze sklepowych półek. „Niedopuszczalne podwyżki cen”