El Niño winduje ceny cukru. Od 13 lat nie było tak drogo

El Niño powoduje upały i suszę w niektórych regionach świata, a ulewne deszcze w innych. Produkcja cukru cierpi, głównie w Indiach i Tajlandii. Wysokie ceny ropy naftowej powodują również wzrost cen cukru do najwyższego poziomu od wielu lat.

Publikacja: 06.10.2023 19:02

Ceny cukru skoczyły do najwyższego poziomu od wielu lat

Ceny cukru skoczyły do najwyższego poziomu od wielu lat

Foto: Adobe Stock

Światowe ceny cukru wzrosły do najwyższego poziomu od prawie 13 lat. Według Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), jest to spowodowane przede wszystkim zjawiskiem pogodowym El Niño i jego konsekwencjami dla produkcji w Indiach i Tajlandii.

Odpowiedni wskaźnik cen wzrósł we wrześniu o 9,8 proc. w porównaniu z sierpniem, osiągając najwyższy poziom od listopada 2010 roku. Z wyliczeń FAO wynika, że wyższe ceny ropy naftowej na świecie również przyczyniły się do wzrostu cen cukru. Stanowi to zachętę dla producentów do przetwarzania części zbiorów na paliwo, co z kolei ogranicza podaż cukru i podnosi ceny.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement
Przemysł spożywczy
Starbucks zakazuje pisania imion kandydatów na prezydenta na kubkach. „Zbyt polityczne”
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Przemysł spożywczy
Węgry nagle zniosły embargo na mięso z Polski i innych krajów. Sukces negocjacji