El Niño winduje ceny cukru. Od 13 lat nie było tak drogo

El Niño powoduje upały i suszę w niektórych regionach świata, a ulewne deszcze w innych. Produkcja cukru cierpi, głównie w Indiach i Tajlandii. Wysokie ceny ropy naftowej powodują również wzrost cen cukru do najwyższego poziomu od wielu lat.

Publikacja: 06.10.2023 19:02

Ceny cukru skoczyły do najwyższego poziomu od wielu lat

Ceny cukru skoczyły do najwyższego poziomu od wielu lat

Foto: Adobe Stock

Światowe ceny cukru wzrosły do najwyższego poziomu od prawie 13 lat. Według Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), jest to spowodowane przede wszystkim zjawiskiem pogodowym El Niño i jego konsekwencjami dla produkcji w Indiach i Tajlandii.

Odpowiedni wskaźnik cen wzrósł we wrześniu o 9,8 proc. w porównaniu z sierpniem, osiągając najwyższy poziom od listopada 2010 roku. Z wyliczeń FAO wynika, że wyższe ceny ropy naftowej na świecie również przyczyniły się do wzrostu cen cukru. Stanowi to zachętę dla producentów do przetwarzania części zbiorów na paliwo, co z kolei ogranicza podaż cukru i podnosi ceny.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne