Na podstawie rozporządzenie z 3 stycznia 2023 r. Komisja Europejska wyraziła zgodę na wprowadzenie na rynek mąki ze świerszczy, jak i innych produktów typu bułki, chleb czy ciasta. Dozwolona jest także produkcja takiej żywności w UE. Tymczasem już teraz oficjalnie trafiają one do sklepów, choć żywność z owadów nie jest zupełnie nowym produktem na rynku, innego rodzaju towary można już w sklepach znaleźć. Pojawiają się lokale gastronomiczne z taką ofertą, także w Polsce. Teraz produkty z owadów będzie można kupić w sklepach, niedługo stosowne pozwolenia powinny dostać inne kategorie.
Wartość rynku owadów jadalnych osiągnie 9,6 mld dol. do 2030 r., przy średniorocznym tempie wzrostu 28,3 proc.
Czytaj więcej
Komisja Europejska zezwoliła na wykorzystanie proszku ze świerszcza domowego do produkcji żywności na rynku unijnym. Z insekta mogą być wyrabiane między innymi mąka, chleb, pizza czy ciastka.
Wzrost jest napędzany czynnikami środowiskowymi, inne źródła białka mają wysoką emisję gazów cieplarnianych, zwłaszcza hodowla przemysłowa zwierząt. W efekcie rośnie zapotrzebowaniem na białko pochodzenia owadów w przemyśle paszowym, to też efekt minimalnego ryzyka przenoszenia chorób odzwierzęcych przy spożywaniu owadów.
Analitycy oczekują, że gospodarki wschodzące zapewnią znaczące możliwości wzrostu podmiotom działającym na tym rynku. Jednak brak świadomości korzyści płynących ze spożycia owadów pozostanie głównym wyzwaniem dla rozwoju tego rynku.