Reklama

Mąka ze świerszczy do produkcji chleba czy pizzy. KE wydała zgodę

Komisja Europejska zezwoliła na wykorzystanie proszku ze świerszcza domowego do produkcji żywności na rynku unijnym. Z insekta mogą być wyrabiane między innymi mąka, chleb, pizza czy ciastka.

Publikacja: 17.01.2023 14:08

Mąka ze świerszczy do produkcji chleba czy pizzy. KE wydała zgodę

Foto: Adobe Stock

ala

Komisja Europejska wydała zgodę na wprowadzenie do obrotu w krajach członkowskich artykułów spożywczych, do których produkcji użyto proszku ze świerszcza domowego (Acheta domesticus). Nowy zapis ma wejść w życie 24 stycznia i będzie dotyczyć na razie tylko jednego producenta.

Chodzi o firmę Cricket One Co., która latem 2019 r. złożyła wniosek do KE o zezwolenie na stosowanie mąki ze świerszcza do wyrobów spożywczych. Sprawa trafiła do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, który dopiero 3 lata później – w maju 2022 r. – wydał pozytywną opinię, stwierdzając, że proszek z Acheta domesticus jest bezpieczny dla konsumentów w proponowanych przez firmę warunkach i poziomach stosowania.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Materiał Promocyjny
W poszukiwaniu nowego pokolenia prezesów: dlaczego warto dbać o MŚP
Przemysł spożywczy
Ceny kawy w USA rosną przez cła Trumpa – palarnie biją na alarm
Przemysł spożywczy
Grupa Żywiec zamyka kolejny browar. Po Leżajsku pora na Namysłów
Przemysł spożywczy
Na bezalkoholowe trunki Polacy wydają już więcej niż na herbatę
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Przemysł spożywczy
Holenderski gigant zapowiada zwolnienia. 400 osób straci pracę w Amsterdamie
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama