Reklama

Mąka ze świerszczy do produkcji chleba czy pizzy. KE wydała zgodę

Komisja Europejska zezwoliła na wykorzystanie proszku ze świerszcza domowego do produkcji żywności na rynku unijnym. Z insekta mogą być wyrabiane między innymi mąka, chleb, pizza czy ciastka.

Publikacja: 17.01.2023 14:08

Mąka ze świerszczy do produkcji chleba czy pizzy. KE wydała zgodę

Foto: Adobe Stock

ala

Komisja Europejska wydała zgodę na wprowadzenie do obrotu w krajach członkowskich artykułów spożywczych, do których produkcji użyto proszku ze świerszcza domowego (Acheta domesticus). Nowy zapis ma wejść w życie 24 stycznia i będzie dotyczyć na razie tylko jednego producenta.

Chodzi o firmę Cricket One Co., która latem 2019 r. złożyła wniosek do KE o zezwolenie na stosowanie mąki ze świerszcza do wyrobów spożywczych. Sprawa trafiła do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, który dopiero 3 lata później – w maju 2022 r. – wydał pozytywną opinię, stwierdzając, że proszek z Acheta domesticus jest bezpieczny dla konsumentów w proponowanych przez firmę warunkach i poziomach stosowania.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Przemysł spożywczy
Współzałożyciel kultowej marki lodów Ben & Jerry’s odchodzi. Powodem konflikt o Strefę Gazy
Przemysł spożywczy
Niemcy chcą walczyć z plagą otyłości. Co może pomóc?
Przemysł spożywczy
Podział Kraft Heinz. Buffett rozczarowany
Przemysł spożywczy
Szalony wzrost cen kawy potrwa nawet dwa lata
Przemysł spożywczy
Prezes Nestlé zwolniony przez romans z pracownicą. Koncern pogrąża się w kryzysie
Reklama
Reklama