Reklama

Mąka ze świerszczy do produkcji chleba czy pizzy. KE wydała zgodę

Komisja Europejska zezwoliła na wykorzystanie proszku ze świerszcza domowego do produkcji żywności na rynku unijnym. Z insekta mogą być wyrabiane między innymi mąka, chleb, pizza czy ciastka.

Publikacja: 17.01.2023 14:08

Mąka ze świerszczy do produkcji chleba czy pizzy. KE wydała zgodę

Foto: Adobe Stock

ala

Komisja Europejska wydała zgodę na wprowadzenie do obrotu w krajach członkowskich artykułów spożywczych, do których produkcji użyto proszku ze świerszcza domowego (Acheta domesticus). Nowy zapis ma wejść w życie 24 stycznia i będzie dotyczyć na razie tylko jednego producenta.

Chodzi o firmę Cricket One Co., która latem 2019 r. złożyła wniosek do KE o zezwolenie na stosowanie mąki ze świerszcza do wyrobów spożywczych. Sprawa trafiła do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, który dopiero 3 lata później – w maju 2022 r. – wydał pozytywną opinię, stwierdzając, że proszek z Acheta domesticus jest bezpieczny dla konsumentów w proponowanych przez firmę warunkach i poziomach stosowania.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama