Reklama

Cukier wraca do sklepów. „Panikę w Polsce mamy co kilka lat, winna logistyka"

W niektórych placówkach wciąż nie ma, wciąż obowiązują ograniczenia w jego sprzedaży i ceny wyższe niż wcześniej – zazwyczaj już 5-6 zł za kg, ale podwyżki są więcej niż pewne. Jeszcze w czerwcu kosztował średnio 4 zł za kg, w promocji nawet taniej

Publikacja: 03.08.2022 16:50

Cukier wraca do sklepów. „Panikę w Polsce mamy co kilka lat, winna logistyka"

Foto: Fotorzepa, Grzegorz Balawender

Sieci handlowe walczą z rynkowymi problemami. - Aktualne niedobory cukru w Polsce są spowodowane wzmożonym popytem w związku z okresem tworzenia przetworów, a także zakupami pszczelarzy, którzy cukrem dokarmiają swoje hodowle. Nie bez znaczenia jest również obawa Polaków o postępujący wzrost cen cukru spowodowany wysoką inflacją, skutkującą kupowaniem cukru na zapas – mówi Marcin Hadaj, menedżer ds. komunikacji w sieci Biedronka. - Naszym celem jest zapewnienie jak największej dostępności tego produktu, podjęliśmy szereg działań, aktywnie poszukując nowych źródeł dostaw. Pracujemy również z naszym głównym dotychczasowym partnerem handlowym, Krajową Grupą Spożywczą, nad zwiększeniem dostępności cukru dla polskich konsumentów – dodaje.

- Panikę cukrową mamy w Polsce co kilka lat, nie wynika z braku cukru na rynku, a problemów z logistyką. W efekcie okresowo go brakowało, nikt nie mógł przewidzieć nagłego i zupełnie nieuzasadnionego wzrostu popytu - mówi Ryszard Jaśkowski, prezes KZRSS Społem Cukier jest, ale droższy i raczej nie ma co oczekiwać spadku ceny poniżej 5 zł za kg. A urzędnicy umywają ręce w sprawie kontroli tej jednak nietypowej sytuacji, na której ktoś na pewno zarobił – dodaje.

Czytaj więcej

Cukier znika ze sklepów. Kto odpowiada za nakręcenie paniki?

Sytuacja wciąż jest zmienna. - Dynamika sprzedaży cukru w naszych sklepach w całej Polsce różni się w zależności od lokalizacji. Na ten moment zabezpieczyliśmy dostawy cukru do naszych sklepów, bo utrzymanie ciągłości dostaw i dostępność wysokiej jakości produktów w możliwie najniższej cenie to niezmiennie podstawa naszego działania i obietnica złożona klientom – podaje biuro prasowe Aldi w Polsce. - Sytuacja jest wciąż bardzo rozwojowa i potrafi zmieniać się bardzo szybko. Uważnie analizujemy wszystkie ruchy rynkowe, by w każdej chwili wprowadzić zmiany – dodaje.

- Dostawy cukru są realizowane w trybie ciągłym do naszych sklepów, a wolumeny powinny zaspokoić standardowe zapotrzebowanie. Chwilowe braki tego produktu są spowodowane dużym wzrostem popytu w ostatnich tygodniach – mówi Aleksandra Robaszkiewicz, rzecznik Lidl Polska. Na wysokość cen w sklepach produktów wpływa wiele czynników. Oferujemy tysiące artykułów – dążymy do tego, aby kształtowane przez nas ceny były bardzo atrakcyjne w stosunku do rynku krajowego – dodaje.

Reklama
Reklama

Największe sieci sprzedają cukier po ok. 5 zł, ale w mniejszych sklepach ceny są już wyższe, a towaru też częściej brakuje. Choć w dużych sieciach też nadal  są placówki, gdzie półki są puste.

więcej w jutrzejszym wydaniu "Rzeczpospolitej"

Przemysł spożywczy
List żelazny dla Henryka Kani podwójnie zaskarżony? Kania nie chce płacić 8 mln zł
Przemysł spożywczy
Asahi ostrzega: dane 1,5 mln klientów mogły wyciec po cyberataku
Przemysł spożywczy
Sieć Domino’s Pizza ma kłopoty. Kolejny brytyjski szef odchodzi, sprzedaż spada
Przemysł spożywczy
Giuseppe Lavazza: Kawa jeszcze będzie droga, szansa na zmianę najwcześniej za rok
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Przemysł spożywczy
Drożyzna kawie nie odpuszcza, ceny znów wzrosły o ponad 30 proc.
Materiał Promocyjny
Nowa era budownictwa: roboty w służbie ludzi i środowiska
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama