Reklama
Rozwiń

Tajlandia szykuje się do podboju świata od kuchni

Największy eksporter żywności w Azji Południowo-Wschodniej chce awansować do światowej czołówki, w czym mają pomóc spożywcze innowacje.

Publikacja: 04.06.2018 21:37

<Popularne w Azji przekąski z suszonego mięsa mają coraz silniejszą „zdrową” konkurencją w postaci s

<Popularne w Azji przekąski z suszonego mięsa mają coraz silniejszą „zdrową” konkurencją w postaci suszonych owadów (głównie świerszczy) i owoców morza

Foto: Fotorzepa, Anita Błaszczak

Proteinowe batony ze świerszczy, pastylki ze sproszkowanych owoców, mrożone musy owocowe formowane w gałki i chipsy z owoców morza – to niektóre z nowinek spożywczych pokazywanych na zakończonych w sobotę w Bangkoku azjatyckich targach żywności ThaiFex; World od Food Asia. Motywem przewodnim imprezy określanej niekiedy jako azjatycka Anuga, czyli odpowiednik międzynarodowych targów spożywczych w Kolonii (są one zresztą współorganizatorem ThaiFex) były w tym roku innowacje produktowe, których nie brakowało na stoiskach ThaiFex.

Pozostało jeszcze 89% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni