Reklama

Rewolucja w Nestle

Szwajcarski koncern zmienia receptury czekolad sprzedawanych na amerykańskim rynku.

Publikacja: 18.02.2015 09:11

Nestle rezygnuje ze sztucznych kolorów i smaków

Nestle rezygnuje ze sztucznych kolorów i smaków

Foto: Bloomberg

Nestle zdecydowało się zmienić receptury czekolad sprzedawanych w USA. Z przepisów 250 produktów znikną sztuczne kolory, aromaty i smaki. Procedura ma potrwać do końca tego roku. Koncern zdecydował się na zmiany po publikacji wyników badania konsumenckiego, z którego wynika, że Amerykanie wolą naturalne składniki. Nestle zapewniło, że zastąpi sztuczne składniki naturalnymi, które już zostały zaakceptowane przez federalną Agencję Żywności i Leków (FDA).

W batonikach Butterfinger czerwony i żółty barwnik będą pochodzić z nasion owoców annato, zamiast ze sztucznych barwników stosowanych dotychczas. Natomiast smak wanilii w batonach CRUNCH będzie faktycznie pochodził z lasek wanilii a nie ze sztucznej waniliny. Koncern podkreślił, że 75 różnych receptur musi zostać opracowanych na nowo.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama